Preminuo je Željan Brljević – Učo

 

U nedjelju je, nakon duge i teške bolesti, u zagrebačkom KBC Rebro preminuo Željan Brljević – Učo, učitelj razredne nastave.

Brljević je bio dugogodišnji djelatnik Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića, a kolege i prijatelji iz matične škole u utorak će se s oprostiti od njega na komemoraciji, koja započinje u 17:30.

smotra- baner
smotra- baner

Brljević se tijekom života istaknuo u radu mnogih folklornih društava iz doline Neretve, među kojima su KUD Škrapa Momići, KUD Metković, KUD Župe Bagalovići, KUD Gospe Snježnje Vid, KUD Marko Markota iz Rogotina, KUD Ploče, a bio je i dugogodišnji suradnik i KUD-a Zora Struge – Gorica.
Od Brljevića su se oprostili i iz KUD-a Metković.

“Dragi Željane,
vijest o tvome odlasku još uvijek zvuči nestvarno.
Život je uvijek prekratak a odlazak uvijek dođe prerano, za one čiji je trag neizbrisiv.
Tvoj je zasigurno takav!
Bio si naš član, voditelj, roditelj, prijatelj….mnogim generacijama.
Bezbroj uspomena, pjesama, plesa, suza, smijeha…
Hvala za SVE.
Nezamislivo je da se više na ovome svijetu nećemo sresti ali svakako vjerujemo u ponovni susret u nebeskom beskraju.
Putuj nam mirno, pozdravi naše pa zapjevajte i zasvirajte tamo gore.
Mi ćemo ovdje i dalje čuvati i prepričavati uspomene, dok se ne sretnemo opet,
na nekom boljem mjestu.
Počivao u miru Božjem”, poručili su iz KUD-a Metković.

Također, biranim riječima od njega su se oprostili i iz Udruge Škrapa Momići.

“Tužan dan za sve nas koji nosimo Škrapine boje na srcu jer otišao je jedan od nas koji je disao za naše uspjehe, neuspjehe, dobre i loše stvari koje je proživljavao na svoj način! Dragi naši, tužna srca vam javljamo da nas je napustija dobri naš Željan Brljević – Učo.

Ponekad ti trebaju riječi da nešto izneseš, a zafali ona prava. Jutros je sve utišalo – ma i bura je molala da nam javi da je selo svoje napustila njegova duša.

Kako napisat nešto o čoviku koji je sav svoj život posvetija svome mistu i Škrapi; kako opisat da je svijetlo-plava boja jutros zavijena u crno.

Ponekad ljudi svojim radom ostave trag koji će vječno bit tu – takav je naš Učo bija.
Sve nas je svojim radom zadužija da njegujemo i volimo folklor, lađe i svoje misto.

I zato, fala ti, Učo!

Fala ti za svo strpljenje oko svakog krivo otplesanog trokoraka. Fala ti za svaki ispravljeni položaj ruke u linđi. Fala ti što smo “župu” znali plesat u ponoć i podne. Fala ti za uvik rado otpivanu “Jednu malu crnih kosa”. Fala ti za svaku podršku iza nastupa pa i kad ne bi bija dobar. Fala ti što si nas vodio po svojoj ljubljenoj Slavoniji i pokaza nam zašto je voliš.

Fala ti, Učo naš dobri, što si bija uz svoje lađare. Uvik. Koji god bili, koji god došli – ti si nas ispraća i dočekiva. Fala ti za svaki ispraćeni trening sa svoje tarace. Ma fala ti i za svaki koji si iša s nama u lađu jer nas je falilo. Fala ti za svako odgurivanje lađe ispod mosta prije starta. Fala ti za svako “Sretno moja Škrapa!”. Fala ti za svaki glas od Metkovića do Ploča kojim si nas bodrija. Fala ti za svaki doček u Momićima nakon maratona. Fala ti i za svaku večeru i druženje koje si s nama organizira.
Koliko si nam nedostajao već zadnja dva ljeta smo primjetili dovoljno dobro jer nam je bilo teško popuniti prostor koji si pokrivao u logistici lađarske družine!
Nedostajat ćeš ovoj družini naš Učo Željane, nedostajat ćeš svojoj Škrapi u daljnim bitkama koje će bit i tebi posvećene!

I dalje nismo napisali sve što se može reći jer danas jednostavno riječi šute.
Mistom je prošla tišina koja za sobom ostavlja dubok trag.

Nadamo se, Učo naš, da te sada više ništa ne boli i da ćeš nas i dalje, s nekih nebeskih visina, pratit i bodrit.

Jedno ti obećajemo – mi koji ostajemo pamtit ćemo te, a oni koji dolaze znat će za tvoje temelje koje si ugradio u našu Udrugu i svjedočit će tvoju ljubav za Škrapu, Momiće i svoj neretvanski kraj.

Neka ti je laka hrvatska zemlja, koju si toliko volio.
Bog ti dao vječni mir.

tvoji folkloraši i lađari,

TVOJA Škrapa”, poručili su iz Škrape Momići.

Ispraćaj Željana Brljevića – Uče bit će na mjesnom groblju u Momićima u srijedu, 8. veljače s početkom u 14 sati. Obitelji, rodbini i prijateljima izražavamo sućut. Počivao u miru.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content