Sezona gripe – u DNŽ dosad 936 oboljelih osoba, u Metkoviću 222

 

Prema podatcima Zavoda za Javno zdravstvo DNŽ od kraja studenoga 2022. pa do 12. veljače 2023. u DNŽ je prijavljeno 936 slučajeva gripe. 

Od toga ih je najviše Dubrovnika (481), Metkovića (222), zatim Korčule (130) i Ploča (103), objavili su na na stranici županijskoga Zavoda.

Metkovsko ljeto - baner
Gru_ baner

Gotovo pola oboljelih je među djecom do 14 g. (466 oboljelih) primarno zbog izloženosti dugom boravku u većim skupinama u zatvorenim prostorima, što pogoduje širenju gripe. Među osobama od 65 godina i starijima dosada je prijavljeno 60 oboljelih, a to je i skupina koja se uobičajeno najviše cijepi protiv gripe svake sezone.

Stvarni broj oboljelih od gripe  zasigurno je dvostruko veći od broja prijavljenih Odjelima za epidemiologiju, iz razloga što se jedan dio oboljelih zbog lakše kliničke slike ne javi svom izabranom liječniku te ne bude registriran, a jedan dio oboljelih od gripe ne bude prijavljen i od samih liječnika.

Prema podatcima dobivenih s terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone cijepilo protiv gripe oko 9.000 osoba. Cijepljenje protiv gripe još uvijek je moguće, a svi zainteresirani mogu se javiti kod svojih izabranih liječnika, ukoliko imaju još cjepiva, ili u Zavodu na Odjelima za epidemiologiju.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content