Oprezno prilikom loženja vatre na otvorenom!

 

Kako je u posljednje vrijeme evidentirano povećanje broja požara na otvorenom prostoru, Policijska postaja Metković poziva građane na odgovorno ponašanje prilikom obavljanja radova u polju ili drugih načina korištenja otvorenog plamena.

Biba_baner
Đani Maršan-baner

Požari predstavljaju opasnost za ljude i njihovu imovinu te mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu ali požari predstavljaju i  opasnost za održavanje cjelokupnog ekosustava, posebno močvarnih predjela koji su staništa mnogim vrstama biljaka i životinja. Požari degradiraju močvarne ekosustave, smanjuju biološku raznolikost, ubrzavaju eroziju zemljišta, mijenjaju mikroklimu i vodne režime.

Policijska postaja Metković poziva sve građane na oprez prilikom loženja vatre odnosno spaljivanja biljnog otpada na otvorenom prostoru.

Podsjećamo građane da je temeljem Županijske odluke o provođenju posebnih mjera zaštite od požara spaljivanje korova dozvoljeno do 30. svibnja,  dok je o namjeri potrebno prethodno obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu, prema mjestu spaljivanja.

Da bi se spriječilo nekontrolirano širenje vatre odnosno izbijanja požara, prilikom spaljivanja biljnog otpada potrebno je:

-biljni otpad koji se spaljuje odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata;

-loženje vatre potrebno izbjegavati u slučaju jačeg vjetra;

-oko mjesta spaljivanja očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe:

-ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;

-uz mjesto spaljivanja osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);

spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;

nakon spaljivanja mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti;

U slučaju gubitka nadzora nad vatrom, ODMAH obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193 ili Centar 112.

Ako uslijed spaljivanja nastane požar, prema počinitelju se primjenjuju visoke novčane kazne određene Zakon o zaštiti od požara, a ako je požarom nastala veća materijalna šteta počinitelj podliježe i kaznenoj odgovornosti.

Apeliramo na sve građane:

-ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima;

-ne ostavljate upaljenu vatru bez nadzora;

-ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike i nesagledive posljedice

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content