Nagrađivane skulpture Križnoga puta Nikole Vučkovića izložene u Prirodoslovnome muzeju Metković

 

U Prirodoslovnome muzeju Metković jutros je otvorena izložba ‘U tišini (Križni put)’ iz zbirke našega poznatoga akademskoga kipara Nikole Vučkovića.

Riječ je o njegovim nagrađivanim skulpturama Križnoga puta od gipsa i žice koje su bile izlagane u različitim galerijskim prostorima diljem Hrvatske i regije, a ostat će trajna donacija Prirodoslovnome muzeju Metković. O izložbi su na otvorenju, pred brojnim posjetiteljima, govorile ravnateljica Muzeja Ivana Baće te supruga našega preminuloga umjetnika Dragana Nuić Vučković, akademska slikarica.

Kino_baner
Kino_baner

U prigodi Uskrsa ove smo godine odlučili javnosti i građanima Metkovića predstaviti jedan dio donacije Dragane Nuić Vučković, odnosno dio Memorijalne zbirke Vučković. S obzirom na duhovne vrijednosti koje taj ciklus nosi, nametnuo nam se dan otvorenja kao dan uoči Cvjetnice. Ove skulpture i reljefi koje je Nikola napravio u jednom vrlo krhkom materijalu od gipsa, na vrlo nježnoj, maloj, krhkoj žici nose jednu vrlo posebnu emociju i poruku. Ovo nije klasični Križni put koji se može vidjeti u sakralnim objektima, već jedna vrlo pročišćena umjetnička vizija svake od postaja Križnoga puta koja je doista uspjela iznjedriti emociju koja se veže uz svaku od tih postaja te ako se zadubimo malo u njih moći ćemo pročitati poruku koju nam je Nikola prenio, razmišljajući dok je radio. Ovo je jedan doista briljantan prikaz tematike koja je sama po sebi za svakoga umjetnika teška jer se nametne figurativnost koju inače možemo vidjeti na skulpturama toga tipa. Ovdje to nije slučaj. Ovdje je simbol i emocija ono što nosi ovaj ciklus. Iako je možda neobično predstaviti ovakav ciklus u Prirodoslovnome muzeju, pod pritiskom života svi zaboravljamo da je svijet i živi svijet s kojim dijelimo ovaj planet uvijek imao duboke konotacije u liturgiji i da svaka biljka i životinja ima svoje značenje. Stoga smo mi u prostoru Muzeja u kojem je izložen Križni put namjerno ostavili vitrinu s labudom i pelikanom. Labud je simbol nježnosti, čistoće i anđeoske prisutnosti, a pelikan je od prapovijesti simbol duhovne žrtve i često se u starijim katedralama i crkvama po Dalmaciji može vidjeti iznad oltara kako svojom krvlju hrani pomladak. To je ono što je i simbolika Križnoga puta – otkupljenje i hranjenje puka, odnosno žrtva“, istaknula nam je ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja Metković Ivana Baće.

Kako smo već istaknuli, skulpture Križnoga puta Nikole Vučkovića dobile su različite pozitivne recenzije od struke i publike, a među nagradama koje je za života Nikola Vučković osvojio je i Nagrada za skulpturu ‘Križni put’ na izložbi Pasionske baštine u muzeju Mimara u Zagrebu 2005.

Nikola me često pitao što će napraviti sa skulpturama Križnoga puta. I nakon što su 16 godina stajale u našemu stanu, odlučila sam da će postati trajna donacija Prirodoslovnome muzeju i njegovim sugrađanima. Ovim putem, želim se zahvaliti ravnateljici Ivani Baće, kao i Gradu Metkoviću“, poručila je akademska slikarica Dragana Nuić Vučković.

Među posjetiteljima danas je bila i pročelnica županijskoga Odjela za poslove Župana i županijske Skupštine Žaklina Marević, a svi zainteresirani koji žele vidjeti izložbu mogu to napraviti do 20. travnja, dokada ostaje otvorena u Prirodoslovnome  muzeju Metković.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content