OŠ Stjepana Radića posjetio književnik Božidar Prosenjak

 

Knjižnicu OŠ Stjepana Radića posjetio je poznati književnik Božidar Prosenjak gdje su ga dočekali učenici od 1. do 4. razreda s učiteljicama i knjižničarkom. Opušten i dobro raspoložen, jedan od omiljenih dječjih pisaca, odmah je na početku susreta spontanim, neposrednim i zaigranim pristupom, osvojio svoju mladu publiku te izrazio radost što dolazi u Metković i u OŠ Stjepana Radića, objavljeno je na stranici škole.

Učenicima je ime Božidara Prosenjaka poznato još od prvih dana školovanja jer su njegove pjesme i priče nezaobilazne u čitankama za Hrvatski jezik, a naši učenici imaju priliku kroz čak tri lektirna djela upoznati zašto je Prosenjak tako poseban: u 2. razredu  čita se slikovnica ‘Miš’, u trećem ‘Sijač sreće’, a u 7. razredu ‘Divlji konj’. Upravo je Divlji konj višestruko nagrađivani roman koji  kao knjiga, živi kao mjuzikl, strip i kazališna predstava.  Napisao je šezdesetak djela, a za njih je dobio brojne nagrade poput Ivane Brlić- Mažuranić i Grigora Viteza.

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

Književniku se na početku obratila knjižničarka Ivana Čarapina i zaželjela mu dobrodošlicu u ime cijele škole. Knjižničarka je napomenula da je ovo drugi posjet gospodina Prosenjaka školi i to nakon 18 godina. Božidar Prosenjak je u prepunoj knjižnici poklonio školski sat zanimljivih osobnih događaja: šaljivim stilom pričao je učenicima zgode iz svog djetinjstva, kako je pokušao izbjeći polazak u školu, o posjetu školskog nadzornika te kako ga je ljubav prema učiteljici potakla da postane odlikaš jer nije mogao dopustiti da se osramoti pred njom. Osim što sve nazočne zabavio i nasmijao, krasnoslovio je nekoliko svojih pjesama, a ovaj dragi gost potaknuo  je sve na razmišljanja i o važnijim i ozbiljnijim temama: o važnosti škole, učenja, obitelji, zavičaja i prijateljstva. Bile su to lijepe teme za ugodne, emotivne i nezaboravne trenutke druženja. Djeca su već na početku druženja prepoznala  Prosenjakovu blagost pa se nisu susprezala dizati ručice i postavljati  pitanja koja su  bila raznolika; od onih klasičnih – kada i kako je počeo pisati te gdje pronalazi teme pa sve do onih neobičnijih i osobnijih. Na kraju druženja, učenici 4. razreda Ana Marija Kapović, Dora Jurić, Antonio Žderić i Andrija Petrov pročitali su pjesmu koju su napisali i posvetili svom najdražem piscu. Na rastanku učenici su iskoristili priliku za fotografiranje i potpisivanje knjiga.

Da je susret ostavio snažan dojam na učenike, govori i činjenica da su dan poslije susreta nagrnuli u školsku knjižnicu i tražili knjige ovoga autora. Knjižničarka Ivana nije skrivala zadovoljstvo ovim književnim susretom koji je ispunio sva očekivanja jer je djelovao kao snažan poticaj da učenici još više čitaju. „Najstalnija  kulturno-javna djelatnost školske knjižnice  su književni susreti, koji  su vrlo korisni događaji jer približavaju djeci knjigu kroz razgovor s njezinim autorom. Upoznajući autora, učenik upoznaje pozadinu samog djela i proces književnog stvaralaštva. Za sve one koji uživaju čitati i vole knjigu, susret s književnikom prava je senzacija i neponovljiv doživljaj.“, istaknula je knjižničarka Ivana Čarapina koja uspješno već 20 godina organizira susrete s poznatim hrvatskim književnicima  u suradnji s izdavačkom kućom Alfa i promotorom Lukom Majčicom.

Više fotografija možete pogledati na stranici Osnovne škole Stjepana Radića Metković s koje smo prenijeli tekst. 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content