Izmjene oko Uslužnoga područja broj 38: prema novoj Uredbi preuzima ga tvrtka Metković d.o.o.

 

Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja uputilo je u e-savjetovanje izmijenjenu Uredbu o uslužnim područjima. Mijenja se samo jedna odredba, a vezana za uslužno područje broj 38 u kojem je, prema izmjenama, kao društvo preuzimatelj sada određena tvrtka Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda, a ne Izvor Ploče, kako je bilo određeno Uredbom koju je Ustavni sud ukinuo na sjednici održanoj 7. veljače.

Kao objašnjenje sadašnjih izmjena navodi se kako se naknadno utvrdilo da tvrtka Metković d.o.o. ispunjava više kriterija nego Izvor Ploče, a koji su vezani za isporuku vode i prihode u protekle tri godine. U ukinutoj uredbi gledalo se jedno trogodišnje razdoblje, a sada drugo, s obzirom da se nova uredba donosi s vremenskim odmakom.

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

Podsjetimo, riječ je o Uredbi koju je donijela Vlada RH na temelju Zakona o vodnim uslugama te kojom su uspostavljena uslužna područja (njih 41), određene njihove granice i društvo preuzimatelj. Među jedinicama lokalne samouprave i komunalnim poduzećima koji su podnijeli prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe je i tvrtka Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda. Naime, prema Uredbi, Metković je pripao uslužnom području označenom pod brojem 38, u kojem je kao društvo preuzimatelj i zajednički pružatelj usluga bila određena tvrtka Izvor Ploče d.o.o. Osim Metkovića i Ploča, u uslužno područje broj 38 obuhvaćeni su još  Opuzen i Ploče, općine Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj te Grad Vrgorac, Općina Gradac (osim naselja Drvenik i Zaostrog), dio naselja Živogošće (Brikva) iz Općine Podgora te dio naselja Župa Srednja (Turija) iz Općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Takvim rješenjem od samoga početka nisu se slagali u Gradu Metkoviću, a gradonačelnik Dalibor Milan je više puta istaknuo kako je Metković d.o.o. mnogo uspješnija tvrtka od Izvora Ploče te da na istu duljinu vodovodne mreže ima manje gubitke vode te manji broj zaposlenih.  Također, isticao je kako se pripajanjem metkovskoga Vodovoda tvrtki Izvor Ploče neće ispuniti cilj Zakona o vodnim uslugama, odnosno kako se neće unaprijediti pružanje vodnih usluga u Metkoviću.

Uredba će biti na e-savjetovanju 15 dana.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content