Ekološka akcija čišćenja obala i podmorja

 

Protekloga vikenda održana je ekološka akcija čišćenja obale i podmorja, a iz ERK Malo more iz Komarne poslali su nam priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Ekološka akcija čišćenja obala i podmorja, proteklog vikenda 23.- 25. 6.2023. organizirana je u suradnji ERK Malo more iz Komarne i ŠREK Delta 5 iz Metkovića uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

Pored toga je napravljena ekološka patrola  u kojoj su sudjelovali su volonteri- ronioci raznih ronilačkih klubova,  ekoloških udruga i pojedinaca s cijelog prostora Republike Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, a htjelo se ustanoviti veličina onečišćenja koja utječe na biološko stanje i očuvanost obala i podmorja delte Neretve i Neretvanskog kanala čije su obale naslonjene na poluotok Pelješac.  

Osim ekološkog karaktera akcija je imala i edukativan učinak kojim se želi  potaknuti građane na odgovornije gospodarenje otpadom, a članovi ERK Malo more iz Komarne ujedno su nastavili sa dugogodišnjim aktivnostima mapiranja i monitoringa određenih lokacija na području Malog mora detektirajući otpad za buduće akcije. Naime, onečišćenje okoliša, posebno prisutnost plastike u otvorenim vodama predstavlja jedan od najvećih ekoloških problema današnjice.  Svjedoci smo koliko je svijest ljudi još uvijek nedovoljno razvijena kad je u pitanju okoliš sa svim svojim sastavnicama, a tako i morem. Raznolikost materijala i predmeta koji su tijekom akcije izvađeni iz Neretve i mora govori u prilog toj činjenici. Najveći dio otpada u moru dolazi s kopna, tokom rijeke Neretve i od velike je važnosti raditi na smanjenju unosa otpada u morski okoliš tijekom turističke sezone. Slijedeći EU zakonodavstva koje uvodi rigorozniji pristup ovoj tematici, RH je od 3. srpnja 2021. godine zabranilo stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih materijala kao što su plastični pribor za jelo, tanjuri, slamke i slično. Neposrednim uvidom tijekom akcije ustanovljeno je da takvih plastičnih materijala ima u podmorju, pa su osim čišćenja potrebne i preventivne mjere kojima se može  pridonijeti razvoju svijesti o štetnosti nekontroliranog odbacivanja otpada u okoliš.  Onečišćenja otpadom morskog dna, posebno zaštićenih i ekološko značajnih područja kao što je delta Neretve i područje Malog mora,   u moru i obalnom području snažno utječu na strukturu i funkciju morskih i obalnih ekosustava te posljedično njihovo obnavljanje, što je jasno definirano u Planu upravljanja zaštićenih područja Malostonskog zaljeva (NATURA 2000).

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content