Nova rozeta na crkvi sv. Ilije

 

Župna crkva sv. Ilije je napokon, prvi put od svoje izgradnje 1870. godine, dobila lijepu kamenu neoromaničku rozetu u potpunom skladu s neoromaničkom arhitekturom crkve, piše na stranici Župe sv. Ilije proroka Metković.

Metkovsko ljeto - baner
Gru_ baner

Na jednoj od fotografija s kraja 19. stoljeća vidi se ‘improvizirana’ rozeta sa šest stiliziranih listova neogotičke forme od kojih su tri šira, a tri uža sa trolistom u središtu. Latice rozete su vjerojatno bile napravljene od drveta ili metala, a rozeta je nastradala u bombardiranju Metkovića 1944. godine. Na tom je mjestu postavljen prozor sve do ugradnje električnog sata u travnju 1980. godine, kupljenog u tvrtki Schaver u Beču, a postavljenog od zastupnika te tvrtke iz Zagreba, Tome Deaka. Sat je koštao 11 milijuna starih dinara, a bio je ništa drugo nego zamjena za već desetljećima neispravni sat kupljen u tvrtki Solari u Trstu postavljen na zvonik općinskim novcem 1875. godine, netom nakon završetka izgradnje 35 metarskog zvonika.

Nova kamena rozeta (iz dva djela) promjera je 160 cm i izrađena u kamenoklesarskoj radnji Petro Stone d.o.o. iz Metkovića od vrste kamena Unito iz Visočana. Ima deset latica i krug u središtu. Postavila su je petorica radnika u četvrtak 6. srpnja 2023. godine na spomendan sv. Marije Goretti, djevice i mučenice. Upravo je rozeta ništa drugo nego stilizirani cvijet ruže. U kršćanskoj simbolici crvena je ruža znak mučeništva, a bijela znak ćudoredne čistoće.

Metković je svoju kamenu rozetu imao sve do rušenja stare crkve sv. Ilije uoči 1867. godine. Prema predaji prodana je zajedno sa zvonikom na preslicu crkvi sv. Nikole u Borovcima prigodom proširenja te crkve. Tko stupi pred rečenu crkvu u Borovcima može doživjeti kako je izgledao i stari sv. Ilija do svoga rušenja.

Cijena nove rozete iznosi 5400 eura, demontaža postojećeg otvora i postavljanje rozete 2000 eura i nabavka i ugradnja stakla 300 eura.

Izvor: Župa sv. Ilije proroka Metković

Foto: Ivan Petrov

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content