Gradnja spojne ceste Vid – Nova Sela – potpisan ugovor o reguliranju međusobnih odnosa na projektu

 

Ugovor o reguliranju međusobnih odnosa na „Projektu izgradnje spojne ceste od županijske ceste ŽC6218 u naselju Vid do državne ceste DC62 u naselju Nova Sela“ potpisali su danas u prostorijama Grada Metkovića potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Županijske uprave za ceste DNŽ Ivo Kaštelan.

Potpisivanju ugovora nazočili su gradonačelnik Dalibor Milan sa zamjenikom Robertom Dokom, predsjednikom GV Grada Metkovića Hrvojem Bebićem i pročelnikom Jedinstvenoga upravnoga odjela Grada Metkovića Ivicom Popovićem, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom i županijskom pročelnicom Žanom Marević, državni tajnik u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Biba_baner
Đani Maršan-baner

Podsjetimo, riječ je o projektu ukupne vrijednosti 14 milijuna eura kojemu je cilj formiranje cestovnog koridora koji će skratiti putovanje od Metkovića do čvorišta na autocesti A1 i do rubnog sjeverozapadnog prostora Dubrovačko-neretvanske županije.  Projektom se planira izgradnja nove spojne prometnice od Vida u Gradu Metkoviću do državne ceste DC62 u Novim Selima, u Općini Kula Norinska.

Mi smo prije nekoliko mjeseci bili u Metkoviću i već tada smo najavili da će Vlada RH donijeti ovu odluku vezanu za cestu koja je jako bitna budući da će približiti Metković autocesti. Današnjim potpisom Ugovora Županijska uprava za ceste DNŽ će pripremiti projektnu dokumentaciju, raspisati natječaj, izabrati izvođača, a Vlada RH će, putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izdvojiti 14 milijuna eura kako bi se projekt realizirao. S gradonačelnikom Milanom se često susrećemo i razgovaramo o prometnim rješenjima za grad. Osim ovoga projekta, Državna uprava za ceste priprema još dva – rekonstrukcija državne ceste u Ulici Zrinskih i Frankopana za koji će radovi početi već ove godine te ishođenje dozvole za izgradnju kružnoga toka pored Lučkoga mosta“, istaknuo je ministar Oleg Butković.

Novoprojektirana prometnica će se na širu cestovnu mrežu povezati uklapanjem u postojeći kolnik županijske ceste u Vidu formiranjem trokrakog “T” raskrižja, dok je na lokaciji priključka na državnu cestu  u Novim Selima, predviđena izgradnja kružnog raskrižja s uređenjem pripadajućih privoza. Ukupna duljina zahvata iznosit će 7,6 km.

Ovaj projekt je od strateškoga projekta za Grad Metković i ovaj dio DNŽ. S obzirom na veliku vrijednost ovoga projekta od 14 milijuna eura, realizacija ne bih bila moguća bez Vlade RH. Stoga se zahvaljujem Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Butkoviću, kao i ministru Bačiću“, istaknuo je ravnatelj Županijske uprave za ceste Ivo Kaštelan.

Gradonačelnik Dalibor Milan istaknuo je vrijednosti ovoga projekta.

Ovo je još jedan veliki i vrlo značajan projekt za Grad Metković koji su građani godinama čekali, te koji će itekako povećati kvalitetu naših života! Osim što će skratiti putovanje od Metkovića do autoceste, svakako će omogućiti i daljnji gospodarski razvoj ovoga područja jer vrlo dobro znamo kako se razvojem komunalne i cestovne infrastrukture otvaraju dodatne mogućnosti za razvoj turizma, trgovine te investitorskih ulaganja.  Ovaj projekt, kao i mnogi u proteklim godinama, potvrda je i kvalitetnoga rada te suradnje s Vladom RH i ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Želim se još jednom zahvaliti Vladi RH što podupire Grad Metković svih ovih godina, premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Butkoviću i Ministarstvu mora prometa i infrastrukture, ministru graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine Branku Bačiću te svim ostalim ministarstvima koja redovito pomažu Gradu Metkoviću u provođenju kvalitetnih i značajnih projekata. Zahvaljujem se i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, županu Nikoli Dobroslaviću i Županijskoj upravi za ceste na čelu s ravnateljem gospodinom Ivom Kaštelanom.  Siguran sam da ćemo i u budućnosti nastaviti s dobrom suradnjom te zajednički raditi na projektima koji kontinuirano podižu kvalitetu življenja u Gradu Metkoviću“, istaknuo je gradonačelnik Milan.

Potpisivanju ugovora nazočio je i župan Nikola Dobroslavić.

Zahvaljujem se Vladi RH, ministarstvu kao i Državnoj upravi za ceste što kontinuirano pomažu u rješavanju prometne problematike u DNŽ. Prije točno godinu dana otvoren je Pelješki most, strateški projekt te stonska zaobilaznica. Radi se na povezanosti naših otoka, a Vlada RH podržava i buduće cestovne projekte u našoj županiji – nastavak autoceste od čvora Metković do Osojnika, brza cesta do Zračne luke Dubrovnik i brza cesta preko Pelješca“, istaknuo je župan Dobroslavić.

Za projekt gradnje ceste Vid – Nova Sela do kraja 2023. godine planira se izraditi idejni projekt te ishoditi lokacijsku dozvolu, a do kraja 2024. godine izraditi glavni projekt, urediti imovinsko-pravne odnose, ishoditi građevinsku dozvolu te raspisati natječaj za izvođenje radova. Izgradnja same spojne prometnice planira se provesti tijekom 2025. i 2026. godine. Nositelj projekta bit će Županijska uprava za ceste Dubrovačko-neretvanske županije.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content