Koncert na novoobnovljenim orguljama u crkvi sv. Ilije proroka

 

Na veliko oduševljenje nazočnih u nedjelju 20. kolovoza nakon večenje sv. mise u crkvi sv. Ilije na novoobnovljenim orguljama održan je kolaudacijski koncert, objavili su na stranici Župe sv. Ilije proroka. 

Don Ivan Urlić, župnik sv. Ivan Krstitelja u Stiljama i sv. Marka u Orahu, koji je u Zagrebu završio glazbu na crkvenom institutu te magistrirao orgulje na Muzičkoj akademiji, izveo je nekoliko skladbi od J. S. Bacha i na taj način slušateljima pokazao virtuoznost i ljepotu zvuka ovih orgulja. Oni koji poznaju povijest ovih orgulja i koji su vezani uz crkvu ne sjećaju se ovakvog koncerta na orguljama od kad su postavljene.

Orgulje u crkvi sv. Ilije ove godine slave svoj Dijamantni jubilej, tj. 60 godina od svog postavljanja. One su nabavljene kod tvrtke Franca Jenka u Ljubljani i postavljene su umjesto starih orgulja koje su bile nabavljene davne 1898. g., ali su stradale 1944. g. za vrijeme bombardiranja Metkovića od strane Saveznika.

Temeljitu obnovu izveo je g. Vid Kalebić koji je 35 godina radio u Njemačkoj kao meštar restaurator i graditelj orgulja, a prije nekoliko godina doselio se u Hrvatsku na otok Šoltu. Iza njega je dosta obnova i izrada orgulja u Hrvatskoj, a između ostalog i obnova poznatih orgulja u Splitu, Sinju, Makarskoj. 

Više fotografija pogledajte na stranici Župe sv. Ilije proroka. 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content