ERK Malo more proveo ekološku akciju čišćenja podmorja

 

Ekološka akcija čišćenja obala i podmorja na području delte Neretve, Neretvanskog kanala i Malog mora u organizaciji Ekološko-roniteljskog kluba Malo more, ovog vikenda je je imala uspješni nastavak u Komarnoj, ispod Pelješkog mosta, gdje su se okupili ronioci i volonteri iz prekograničnog područja općina i gradova u delti Neretve i Bosne i Hercegovine.

Pored same akcije čišćenja podmorja ronioca iz Blaca, Komarne, Ploča, Kule Norinske, Metkovića, Neuma i Mostara, odradila se i ekološka patrola kojom se želi kontinuirano pratiti veličina onečišćenja, posebno količina plastičnog otpada, koja utječe na biološko stanje i očuvanost obala i podmorja Malostonskog zaljeva i Neretvanskog kanala čije su obale naslonjene na poluotok Pelješac.

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

Održana je i radionica s o provedbi Plana upravljanja zaštićenim područjem ekološke mreže Malostonski zaljev (NATURA 2000). Ekološka mreža sustav je međusobno povezanih ili prostorno bliskih ekološki značajnih područja koja, uravnoteženom biogeografskom raspoređenošću, značajno pridonose očuvanju prirodne ravnoteže i bioraznolikosti. Plan upravljanja zaštićenim područjem i/ili područjem ekološke mreže je strateški dokument Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže koji se donosi za razdoblje od deset godina i ima ogroman utjecaj na očuvanje postojeće bioraznolikosti i dobrog stanja u okolišu, kao i na život lokalnog stanovništva uz obale Malog mora. Provodi se kroz godišnje programe zaštite, očuvanja, korištenja i promicanja zaštićenog područja, gdje su ekološke akcije čišćenja podmorja i obala važan dio provedbenih aktivnosti. Sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u zaštićenom području dužne su se pridržavati plana upravljanja.

Provedbom ekoloških akcija čišćenja obala i podmorja, u vrijeme kada su turisti prisutni na plažama, zorno pokazujemo brigu za čisti okoliš, čime se pridonosi i promociji lokalnih turističkih destinacija, poput Komarne, kao i cijelog područja Malog mora u Dubrovačko- neretvansko županiji.

 

Tekst i foto: ERK Malo more

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content