Pročelje GKS-a večeras svijetli crvenom bojom

 

Pročelje Gradskoga kulturnoga središta Metković večeras je osvijetljeno crvenom bojom. Metković se tako drugu godinu zaredom pridružio gradovima koji obilježavaju Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji.

Osobe koje boluju od Duchenneove i Beckerove mišićne distrofije (DMD/BMD) suočavaju se s fizičkim, zdravstvenim i društvenim barijerama. To ozbiljno ograničava njihovu mogućnost da u potpunosti sudjeluju u životu i aktivnostima zajednice.

Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe. Mnogo je vrsta i oblika mišićne distrofije, a među najprogresivnijim je Duchenne mišićna distrofija (DMD). U svijetu više od 250.000 osoba živi s DMD. Uzrok je mutacija gena, kojeg u pravilu majke prenose na mušku djecu. Oboljeli dječaci već između 10. i 12. godine života gube sposobnost samostalnog hoda, a progresija bolesti je takva da se u adolescentskoj dobi javljaju izrazite teškoće plućne i srčane funkcije uslijed slabljenja dišnih i srčanog mišića te uglavnom umiru u trećem desetljeću života.

Osim na podizanje svijesti kao glavne svrhe globalne kampanje, svake se godine posebna pozornost posvećuje određenoj temi koja je značajna i zaslužuje više pažnje. Ovogodišnja tema Svjetskog dana je ‘Rušenje barijera’.

Inicijativu osvjetljavanja poznatih znamenitosti, građevina ili spomenika u Hrvatskoj povodom svjetskoga dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji pokrenuo je Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) koji se i ove godine tako pridružio svjetskoj kampanji World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom). Val crvenoga svjetla za Duchenne tako večeras svijetli u gradovima Bjelovar, Buzet, Čakovec, Dubrovnik, Đurđevac, Karlovac, kaštela, Koprivnica, Labin, Metković, Osijek, Pula, Rijeka, Rovinj, Slavonski Brod, Trilj, Varaždin, Virovitica, Vis, Vukovar, Zadar i Zagreb te u Općini Medulin.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content