Policijski službenici započeli s edukacijom hrvatskog znakovnog jezika

 

Na inicijativu Kristine Samac, prevoditeljice na jednoj od televizijskih postaja Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatski savez gluhih i nagluhih u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Dubrovačko-neretvanske županije započeo je program edukacije policijskih službenika i djelatnika Policijske uprave dubrovačko – neretvanske županije o pristupu i komunikaciji s gluhim i nagluhim osobama.

Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

Radi se o programu edukacije za zaposlenike javnog sektora koji pružaju usluge građanstvu i aktivnoj ulozi u podršci društveno odgovornog ponašanja. Program će kroz 10 sati provoditi edukatori iz Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, uključujući gđu Kristinu Samac, te izvorni govornici hrvatskog znakovnog jezika, članovi Udruge gluhih i nagluhih dubrovačko-neretvanske županije. Program predviđa, uz uvodno upoznavanje sa sustavima komunikacije s gluhim i nagluhim osobama, i učenje osnovnih pojmova na znakovnom jeziku, te vježbu i provjeru znanja uz izvorne govornike.

U Dubrovačko -neretvanskoj županiji je preko 400 članova Udruge gluhih i nagluhih od kojih je značajan broj korisnika znakovnog jezika, ne uzimajući u obzir znatno veći broj gluhih i nagluhih osoba koji nisu članovi, a kojima je također potrebna podrška u komunikaciji.

Policijska uprava dubrovačko – neretvanske županije među prvima je prepoznala važnost inicijative te izrazila spremnost educirati svoje zaposlenike o pristupu i komunikaciji s gluhim i nagluhim osobama.

“Za Policijsku upravu dubrovačko – neretvansko je ovo prilika bez presedana i jako nas veseli što se možemo uključiti. Naime, djelatnici PU dubrovačko – neretvanske svakodnevno dolaze u interakciju sa 700 korisnika naših usluga, a naš cilj je omogućiti svakom korisniku adekvatan pristup usluzi. Suradnja je započela u prosincu prošle godine kada je načelnik Policijske uprave dubrovačko – neretvanske Ivan Pavličević s policijskim službenicima na znakovnom hrvatskom jeziku poželio sugrađanima sretan Božić i Novu godinu”, poručili su iz PU DNŽ. 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content