Neretvani na Hrvatskome festivalu žudija u Loboru

 

XXIII. Hrvatski festival žudija održan je danas u Župi sv. Ane u Loboru (15 km od Krapine), a fotografije i tekst poslao nam je Branko Markota. 

Back to black_baner
Back to black_baner

Festival žudija na kojem su nastup prijavile 33 župe među kojima su iz Neretve Vid, Metković (Župa sv. Nikole biskupa), Vlaka, Vidonje, Rogotin, Komin i Opuzen koji je domaćin idućeg festivala.

Domaćini Viteško društvo Svetog Križa njeguje običaje čuvanja Kristovog groba u župnoj crkvi svete Ane te pucanja na sam Uskrs, u čast uskrsnuća Krista. Ovi običaji u Loboru datiraju iz 16. stoljeća, kada je Petar Keglević dobio vlastelinstvo Lobor te je u uskrsno vrijeme slao naoružanu počasnu stražu u Loborsku crkvu čuvati Kristov grob.

Program festivala žudija započeo je sastankom zapovjednika žudija u 9 sati te svetom misom u crkvi svete Ane u 10 sati. Slijedio je mimohod i izrada Milenijske fotografije akademskog snimatelja Šime Strikomana na brežuljku ispred crkve sv. Ane. Predstavljanje skupina započelo je u 12 sati uz gromoglasno pucanje loborskih kuburaša i njihovih prijatelja.

Fotografije i tekst: Branko Markota

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content