Građani oprezno prilikom paljenja na otvorenom

 

Na području Topolog jučer, 8. travnja, izbio je požar na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu 62-godišnjaka, a kojeg je čistio 27-godišnjak.

Biba_baner
Đani Maršan-baner

Tijekom požara nije nastupila materijalna šteta i nitko nije ozlijeđen, a opožareno je oko 150 m2 niskog raslinja i trave. Na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske tijekom prošle, 2023. godine, zabilježeno je 117 požara na otvorenom. Obzirom da je već započela sezona paljenja otpada na otvorenom, iz PU DNŽ građanima žele uputiti obavijest o odgovornom ponašanju, odnosno mjerama opreza koje su prilikom paljenja dužni poduzeti:

  • spaljivanja obavljati samo danju i u vrijeme kada nema vjetra
  • prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu
  • oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i drugi zapaljivi materijal
  • osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje
  • ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila
  • u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe

Zakonom o zaštiti od požara propisane su visoke kazne za osobe koje izazovu požar. Fizička osoba koja izazove požar kazniti će se za prekršaj novčanom kaznom od 1.990 do 19.900 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a za slučaj izazivanja požara iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1.990 eura. U slučaju da loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja podnijet će se  obvezni prekršajni nalog. Novčane kazne su u visini od 66,36 do 132,72 eura za fizičku osobu, od 265,45 do 1.327,23 eura za pravnu osobu, odnosno od 132,72 do 663,61 eura za fizičku osobu obrtnika.

Prema Zakonu o zaštiti od požara svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara kao i za posljedice koje iz toga nastanu sukladno odredbama tog Zakona i odlukama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content