Brkata sjenica – vrijedne upute i savjeti za sve ljubitelje boravka u prirodi!

Bariša Ilić iz Ornitološkoga društva Brkata sjenica pripremio je edukativan tekst vezan za upute i savjete kako se ponašati ako u prirodi susretnemo poskoka, a da pri tome ne ugrozimo svoju, ali ni sigurnost poskoka koji su normalna pojava u prirodi.

 

Dolaskom toplijega vremena, mnogi češće borave u prirodi. Međutim, učestalija je i pojava poskoka, posebice na brdima. Bariša Ilić iz Ornitološkoga društva Brkata sjenica pripremio je edukativan tekst vezan za upute i savjete kako se ponašati ako u prirodi susretnemo poskoka, a da pri tome ne ugrozimo svoju, ali ni sigurnost poskoka koji su normalna pojava u prirodi. Tekst prenosimo u cijelosti.

Poskok Vipera amodytes

Jutros kao i gotovo svaki dan krenuh na teren pun volje i želje. Odredište Ograđ i Dragovija poviše (mog) Vida. Cilj obići teren i vidjeti šta se događa u svijetu orhideja, a tu je i par orlova zmijara kao i proteklih godina, pa da pokušam pronaći gnijezdo. Stablo na kojem rade gnijezdo je isto kao i lani, a orhideje su u punom cvatu. Četverotočkasti kaćun, okrunjena kokica, malocvjetni kaćun, spicelijev kaćun, bertolonijeva kokica itd.
Ovoga teksta vjerujem ne bi ni bilo jer nije bilo ništa posebno oko orhideja. Na povratku doma iz auta san vidio jednoga četverotočkastoga kaćuna bijele boje. Aj Bare slikaj i njega pa pravac doma, vruće je već. U jednoj ruci aparat, u drugoj račvasti štap za svaku sigurnost (u blizini sam vidio poskoka prije nekoliko dana). Biljka udaljena 4 do 5 metara od ceste, lagan posao. Ali kako to obično biva, iznenađenja vrebaju i tik do orhideje stao sam na poskoka (crnostrika veličine malo više od pola metra) u travi. Ostao sam pribran u prvi moment (poslije je andrenalin proradio), poskok je ugrizao rebatinke, a ja sam ga račvom pritiskao, uzeo debelu rukavicu iz džepa i uzeo ga iza glave (to su me naučili istraživači iz Hylle kad su bili u Neretvi), iznio ga na cestu, poslikao ga, stavio u plastičnu bocu i vratio ga na isto mjesto u prirodu. Ovaj osvrt pišem da bih upozorio sve koji borave u prirodi da je ovo vrijeme kada su poskoci u brdima normalna pojava, a mi koji hodamo prirodom moramo paziti, biti adekvatno obučeni. Znači, na nogama obavezno duboke cipele, preko njih rebatinke i kao što je bio slučaj kod mene nema problema. U ruci štap kojim lupkamo po podu, hodamo polako jer ako nas osjete zmije bježe od nas i nema problema. Poskok napada samo ako je ugrožen, a mi smo moguća ugroza za njih. Puno sam na terenu i ovo je najbliži sraz s poskokom do sada i prvi put da san ugazio na njega. Čuvajmo prirodu, dat će nam sigurno više nego mi njoj.

Piše,
Bariša Ilić

Exit mobile version
Skip to content