Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi – prva akcija Crvenoga križa Metković organizirana je u lipnju 1968. godine

 

Na današnji dan, 14. lipnja obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Metkovsko ljeto - baner
Gru_ baner

Dobrovoljno davanje krvi igra ključnu ulogu u zdravstvenoj skrbi i dobrobiti osoba kojima je potrebna krv ili krvni pripravci u liječenju teških i životno ugrožavajućih oboljenja.

U Metkoviću je prva akcija dobrovoljnoga darivanja krvi organizirana 3. lipnja 1968. godine. Gradsko društvo Crvenoga križa Metković tada je akcije organiziralo u suradnji s transfuzijama bolnica u Mostaru i Splitu. Danas na području djelovanja Gradskoga društva Crvenoga križa Metković – gradova Metkovića i Opuzena te općina Kula Norinska, Zažablje, Pojezerje i Slivno, ima ukupno 200 aktivnih darivatelja krvi. Neki od njih krv su darovali i više od 100 puta. 

U posljednjih pet godina, a prema podatcima do prosinca 2023., akcijama dobrovoljnoga darivanja krvi Gradskoga društva Crvenoga križa Metković pristupilo je čak 2105 darivatelja, a prikupljena je 1861 doza krvi. Na četiri ovogodišnje akcije u Metkoviću i Opuzenu prikupljene su ukupno 173 doze krvi. Iduću akciju dobrovoljnoga darivanja krvi Gradsko društvo Crvenoga križa Metković organizira u GKS-u Metković u četvrtak, 20. lipnja.

Gradsko društvo Crvenoga križa Metković u prosincu je obilježilo i 55. godina dobrovoljnoga darivanja krvi na području njihova djelovanja, pri čemu su odijelili zahvalnice volonterima za dugogodišnje djelovanje u Crvenom križu Metković te priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi. Članak možete pogledati na poveznici.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content