Prirodoslovni muzej Metković

Prirodoslovni muzej Metković je zajedno zajedno s Gradskom knjižnicom i čitaonicom smješten u zgradi nekadašnje duhanske stanice Vaga izgrađene 1891. Nakon njene temeljite obnove, muzej je svečano otvoren 17. srpnja 2015.

Muzej je izrastao iz Ornitološke zbirke koja je otvorena 1952. ponajviše zahvaljujući Dragutinu Rucneru i Lovačkom društvu Metković. Zbirka je u početku bila u prostorijama Lovačkog društva i činilo je 240 preparata ptica. U prostore prizemlja današnje uprave grada preseljena je 1969. i tu je ostala do preseljenja u muzej.

Muzej je prostorno organiziran u pet soba kružnog rasporeda. Ornitološka zbirka temelj je postava muzeja i dio prve sobe. U drugoj, trećoj i četvrtoj sobi su trodimenzionalni prikazi vodenih i kopnenih staništa delte rijeke Neretve. Mogu se vidjeti prikazi močvare, tršćaka, kanala, riječnog vodenog toka, kamenjara i točila, te šumskih staništa i antropogeno uvjetovanih naselja i poljoprivrednih površina. Prikazi završavaju scenama selidbe ptica kao i njihovim zimovanjima u vodenim i kompnenim staništima. Video zapisi prikazuju ponašanja životinja u staništima i njihovo glasanje. Iz treće sobe izlazi se u vrt s autohtonom vegetacijom u kojoj se nalaze kućice za ptice i hotel za kukce. Peta je soba posvećena aktivnoj zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti neretvanskog kraja. U njoj se mogu vidjeti vitrinski prikazi gnjuraca i pataka te interaktivni kutak koji prikazuje važnost promatranja ptica i njihova prstenovanja. Na kraju postava prikazuju se kratkometražni filmovi i pitalice za djecu.