Metkovska Udruga ‘Život’ obilježila Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Metković, 12.10.2020. – Akcijom ‘Kretanjem do zdravlja’ članice Udruge oboljelih od malignih bolesti ‘Život’ obilježile su Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Šetnjom Šetalištem 116. brigade HV- a poslale su poruku o važnosti tjelovježbe, zdrave ishrane i redovnih pregleda i samopregleda.

Naime, rak dojke najučestaliji je tumor u žena u Hrvatskoj i drugi najučestaliji tumor u svijetu. Godišnje se pojavi oko 2300 novih slučajeva oboljelih žena, a oko 900 žena godišnje umre od ove opake bolesti. Ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije, u 90% slučajeva je izlječiv, što je i najvažnija poruka koju je, ovom šetnjom, poslala metkovska udruga ‘Život’.

Ane Paška_ baner
prica-o-leptirza baner
Kaskader_ baner

Udruga ‘Život’ redovito organizira i sudjeluje u brojnim akcijama kojima je svrha pomoći ženama koje boluju od raka, pružiti im potporu te ukazati na važnost prevencije.

Inače, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Republici Hrvatskoj obilježava se 7. listopada, a listopad je ujedno i mjesec borbe protiv raka dojke kada se javnost upozorava na važnost ranog otkrivanja raka dojke, prevencije te bolesti, pravovremenog liječenja te skrbi za oboljele.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju se sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi 50 – 69 godina. Cilj je Programa smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content