Dragica Papac prva osoba u Metkoviću koja je primila cjepivo protiv koronavirusa

 

Korisnica Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković Dragica Papac prva je osoba u Metkoviću koja je primila cjepivo protiv koronavirusa.

Nju i još 18 korisnika te sedam djelatnika Doma cijepio je jutros voditelj Službe za epidemiologiju županijskoga Zavoda za javno zdravstvo dr. Miljenko Ljubić, uz nazočnost dr. Sonje Barač te specijalizantice epidemiologije dr. Nikoline Mateljak Bukvić.

dina_baner
Zemlja loših

Od ukupno 175 prvih doza koje su stigle u DNŽ, u Metković je raspoređeno njih 40, a poslije korisnika i djelatnika doma za starije cijepit će se zdravstveno osoblje Zavoda za hitnu medicinu Metković te Covid-19 ordinacije.

„Nadamo se da ćemo u ovoj prvoj turi cijepiti sve one kojima je to namijenjeno. Prema najavama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, svaki tjedan će pristizati određene količine cjepiva koje će biti znatno veće. Naša prednost je što u Dubrovniku imamo hladnjak u kojemu možemo skladištiti cjepivo na -70°c tako da će nam biti lakša distribucija u sve dijelove Županije. U prvoj fazi cijepljenja, do sredine siječnja, trebali bi procijepiti sve zdravstvene ustanove te domove za starije, a u drugoj fazi trebali bi cijepiti sve osobe starije od 65 godina, koje se moraju javiti svojim liječnicima“, istaknuo je dr. Ljubić dodavši kako se imunitet na Covid-19 stječe nakon primljene druge doze cjepiva.

„Nakon druge doze, djelotvornost cjepiva iznosi 95%. Dakle, svi koji su danas dobili prvu dozu, drugu će dobiti nakon tri tjedna. Također, želim naglasiti kako je cijepljenje jedini način kojim možemo zaustaviti ovu pandemiju. Epidemiološke mjere smanjuju broj zaraženih, ali pravo zaustavljanje je samo cjepivo“, naglašava dr. Ljubić.

Da je cjepivo najučinkovitiji način zaštite protiv svih bolesti, pa tako i bolesti COVID-19 slažu se i djelatnici Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković koji su danas cijepljeni. Prvi među njima bio je Mate Ćerlek koji, ističe, nije dvojio ni trenutka.

„Cjepivom ne štitim samo sebe, već i cijelu svoju obitelj te kolege i korisnike Doma. Sretan sam što smo upravo mi prvi u Metkoviću koji su imali priliku primiti cjepivo i nadam se da ćemo biti primjer ostalima“, kazao je Ćerlek.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content