U tjednu iza nas mnogo smo izgubili, ali dobili smo zajedništvo

 

Tjedan iza nas nije bio nimalo lagan, a obilježio ga je snažan potres u Banovini. Potres koji je pogodio sve nas, ali koji nam je i vratio ono što nam je već godinama nedostajalo – zajedništvo. No, krenimo redom.

Kraj prošloga tjedna donio nam je dobre vijesti – cjepivo protiv koronavirusa stiglo je u Hrvatsku, a u ponedjeljak je dr. Miljenko Ljubić cijepio prve osobe i u Metkoviću. S prvim dozama cijepio je djelatnike i korisnike Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju te zdravstvene radnike COVID-19 ordinacije i Zavoda za hitnu medicinu.

Želja_baner
Napoleon_baner

Činilo se tada kako ćemo napokon u miru ispratiti 2020. godinu. Godinu koja će ostati zapamćena po virusu i epidemiološkim mjerama. No, u utorak novi strašan događaj. Potres magnitude 6,2 prema Richteru pogodio je Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta. U potresu je živote izgubilo osam osoba, a mnogi su ostali bez svojih kuća i stanova.

Ipak, samo nekoliko sati nakon potresa “na noge” se digla cijela Hrvatska. Ljudi iz cijele Hrvatske ostavili su sve i otišli pomoći stradalima u potresu, noseći sa sobom hranu, vodu, higijenske potrepštine, odjeću, deke, grijalice i kamp kućice.

Akcijama pomoći su se, kao i uvijek, priključili i građani Metkovića i okolice.
Prva ekipa vatrogasaca iz JVP Metković u Petrinju je otišla već u utorak popodne, a drugi tim ih je zamijenio jučer. U našemu gradu pokrenute su brojne humanitarne akcije. Dio donacija prikupljenih u Caritasu Župe sv. Ilije, članovi DVD- a Metković već su prevezli u jednu župu pored Petrinje, a sve ono što je još potrebno stradalima u potresu, prikuplja se u prostorijama Crvenoga križa Metković i Pastoralnom centru crkve sv. Nikole. U subotu su za Sisak otišle i donacije koje je prikupila Udruga lađara Neretve, a brojni građani gotovo se svakodnevno samoorganiziraju i sa donacijama odlaze u potresom pogođena područja. Kuhari iz Metkovića i okolice odlaze kuhati stradalima u potresu, a naši umjetnici svoje su radove stavili na aukciju te će novac od prodaje preusmjeriti potrebitima.

Pomoć gradovima pogođenima potresom uputio je i Grad Metković, na čelu s gradonačelnikom Daliborom Milanom. Naime, iz gradskoga proračuna isplaćeno je 100 tisuća kn pomoći za stradale u potresu, a putem Crvenoga križa uputit će i donaciju od 10 tisuća komada zaštitnih maski.

Pogođeni potresima, u ne baš slavljeničkom raspoloženju i u krugu najbližih dočekali smo 2021. godinu. Prvoga jutra nove godine uslijedila je i nova tragedija, i to u susjednoj Hercegovini. Osmero mladih u novogodišnjoj je noći preminulo uslijed posljedica trovanja plinom. Baš kao i u Hrvatskoj zbog žrtava potresa, subota je, zbog te tragedije proglašena Danom žalosti i u BiH.

Baš kad smo mislili da ćemo ovaj tjedan napokon privesti kraju, nedjeljno jutro nam je donijelo tuču. Nadamo se da našim sugrađanima tuča nije donijela i velike štete.

 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content