Rodila se prva beba, započeli infrastrukturni projekti, grad se zabijelio

 

Protekli tjedan obilježio je početak realizacije važnih infrastrukturnih projekata u gradu Metkoviću.

U ponedjeljak je tako započela obnova dionice Državne ceste D9 u Splitskoj ulici u Metkoviću. Obuhvat zahvata je 2400 m, na dijelu od Trgovačkoga centra „Lidl“ do Trgovačkoga centra „Konzum“ (bivšega Mercatora). Radovi, između ostaloga, uključuju izgradnju paralelnih sporednih prometnica, izgradnju nogostupa te zaštitnih pješačkih ograda uz prometnicu, demontažu, izmještanje i montažu javne rasvjete, uređenje zelenih površina te horizontalne i vertikalne signalizacije prometa. Procijenjena vrijednost radova je 14.712.000 kn bez PDV-a, a planirani završetak je u lipnju.

Kino_baner
Kino_baner

Osim ovoga, započeo je i projekt uređenja postojećega nogostupa u Ulici kralja Zvonimira. Nastavak je to uređenja centra grada, po čijem će se završetku poboljšati sigurnost pješaka, a posebice učenika koji pohađaju škole u tom dijelu grada. Ukupna duljina nogostupa koji se uređuju iznosi 800 metara, a radovi bi trebali biti gotovi za tri mjeseca.

Brojne sugrađane razveselila je i vijest iz gradske uprave koja se odnosi na rekonstrukciju Gradske tržnice. Naime, otvoren je postupak javnoga nadmetanja za izvođenje radova na rekonstrukciji tržnice u Metkoviću – projekta koji će joj dati potpuno novi i moderniji izgled.
Projektom se planira uklanjanje postojećih montažnih objekata te izgradnja nove građevine javne komunalne namjene, a procijenjena vrijednost radova je gotovo četiri milijuna kuna.

Prva beba u 2021

U proteklom tjednu rođena je prva beba u metkovskom rodilištu u 2021. godini. Riječ je o dječaku Ariju, kojega je rodila Antonia Obrvan Jakupi. Prvu bebu i rodilju posjetio je i gradonačelnik Dalibor Milan koji je tom prilikom istaknuo kako veseli podatak da je Metković posljednjih godina u top deset gradova u Hrvatskoj, po većem broju rođenih u odnosu na umrle. Upravo je demografija važna stavka i u Proračunu Grada Metkovića. Naime, aktivnosti Iz Programa mjera pronatalitetne politike u 2021. godini planirane su u iznosu od 740.000,00 kuna, od čega je za pomoć za novorođeno dijete planiran iznos od 600.000,00, a sufinanciranje troškova obiteljima sa četvero i više djece planirano je u iznosu od 140.000,00. Tijekom 2018. godine novčani iznos dara se povećao te sada za prvo dijete iznosi 2.500,00, za drugo 3.500,00, za treće 4.500,00 te za četvrto i svako daljnje dijete 5.500,00 kuna.

Hladni val i prvi snijeg 

Krajem tjedna stigao nam je  hladni val i prve pahuljice. Na niske temperature zraka, već početkom tjedna, upozoravali su i iz Zavoda za javno zdravstvo te su izdali i preporuke te upute za građane. Pravu zimu u Metkoviću mogli smo osjetiti posljednja dva dana, a danas je pao i prvi snijeg. Temperaturni minusi očekuju nas i sutra, a od srijede stiže jugo i promjena vremena. 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content