Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišla radove na izgradnji Lapidarija Narona

 

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek danas je obišla radove na izgradnji nove zgrade Arheološkoga muzeja Narona u Vidu – Lapidarija Narona, projekta vrijednog 43.437.000,00 kuna.

Radovi su započeli u studenome, napreduju planiranom dinamikom, a uz ministricu su ih obišli zamjenica župana Žana Marević, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, pročelnik Jedinstvenoga upravnog odjela grada Metkovića Ivica Popović, ravnatelj Arheološkoga muzeja Narona Toni Glučina, ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč, arheolog i povjesničar dr. sc. Hrvoje Manenica i predstavnik tvrtke izvođača radova Željko Glavinić.

„Uz Arheološki muzej Narona, Lapidarij će prezentacijski, ali i u cijelosti zaokružiti muzeološki koncept ovoga vrijednoga nalazišta u Naroni. Osim dodatnoga sadržaja, projekt će omogućiti i dodatne znanstvene studije za koje u Vidu zaista imamo prostora. Imamo sjajne projektante, a izvođači radova koji su radili zgradu Muzeja rade i Lapidarij, tako da vjerujem da će radovi ići planiranom dinamikom. Ipak, njihov završetak ovisit će o financijskim sredstvima. Vjerujem i nadam se da ćemo sredstva osigurati u sljedećoj financijskoj perspektivi. U tom slučaju, značajno ćemo ubrzati rad. U slučaju da se to ne dogodi, vjerujem da ćemo radove završiti u najkraćem roku i našim snagama“, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Nova zgrada, zamišljena kao niz objekata paviljonskog tipa, imat će prostor za multimedijalnu dvoranu, prostor za nove stalne i povremene postave, prostore namijenjene posjetiteljima, dormitorij, restauratorsku radionicu za prikupljanje građe, čuvaonicu umjetnina, uredske prostore te sanitarne čvorove za posjetitelje.

„Ovaj projekt je od iznimnog značaja za Arheološki muzej, jer je samim otvaranjem zgrade, 2007. godine počela jedna vrlo dobra priča, a svi sadržaji koji nedostaju u muzejskoj ustanovi, bit će otvoreni u novoj zgradi“, naglasio je ravnatelj Arheološkoga muzeja Narona Toni Glučina.  

Ideja za novu zgradu Arheološkoga muzeja Narona postoji unazad desetak godina, a preduvjeti za građenje Lapidarija stvoreni su 2018. godine, kada je Grad Metković financirao izradu idejnoga projekta u vrijednosti od 122 tisuće kuna te kada je izmjenama i dopunama prostornoga plana uređenja napravljena prenamjena prostora na lokaciji.

„Ovim putem želim zahvaliti ministrici koja je, kao i mi, prepoznala važnost ovoga projekta. Mislim da je ključni trenutak bio izmjena i dopuna Prostornoga plana, čime smo omogućili gradnju na ovoj lokaciji. Projekt će poboljšati uvjete za daljnji razvoj i kvalitetan rad djelatnika, osigurati dodatni prostor za interakciju s publikom te obogatiti turističku ponudu i gospodarski razvoj doline Neretve, grada Metković i Vida. Također, Prirodoslovni muzej Metković i dvije zgrade Arheološkoga muzeja doprinose da grad Metković postaje grad muzeja u pravom smislu te riječi“, istaknuo je gradonačelnik Milan.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije