Povijesni dan – potpisan Ugovor s izvođačem radova na projektu aglomeracije Metkovića

 

U Galeriji Gradskoga kulturnoga središta danas je potpisan Ugovor s izvođačem radova na projektu ‘Izgradnja sustava javne odvodnje na području aglomeracije Metković i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže’ ukupne vrijednosti od 270.401.465,42 kn bez PDV-a.

Riječ je o jednome od sedam elemenata EU projekta ‘Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković’ ukupne vrijednosti 448.662.361,25 kn (s PDV-om), pri čemu je udio financiranja od strane EU 70, 68%. Ostatak se financira sredstvima Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarskoga i održivog razvoja, Grada Metkovića i gradske tvrtke Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda.

Back to black_baner
Back to black_baner

Ugovor o izvođenju radova potpisali su direktor tvrtke Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda Filip Dominiković i direktor Odjela za ugovaranje u tvrtki ‘COMSA SAU’ iz Španjolske Pedro Miguel Rivera Moya, uz nazočnost ministra gospodarstva i održivoga razvoja dr. sc. Tomislava Ćorića, saborskog zastupnika Branka Bačića, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića sa zamjenicima, gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića sa zamjenikom Valentinom Dujmovićem, počasnoga konzula Španjolske u Splitu Mirka Tunjića, voditelja projekta Romana Perića te nadzornog inženjera Dragana Šekarije.

„Ovom prilikom želim čestitati Gradu Metkoviću na potpisivanju današnjega ugovora. ‘Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković’ jedan je od većih projekata u posljednjih nekoliko desetljeća, čijom će se realizacijom konačno riješiti problem javne odvodnje. Moram istaknuti kako su Grad Metković te tvrtka Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda pokazali veliku agilnost u realizaciji ovoga projekta, kroz, prije svega, rješavanje dokumentacije te provedbi natječaja javne nabave“, istaknuo je ministar Ćorić.

Projekt koji se čekao desetljećima 

Podsjetimo, ‘Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković’ jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u povijesti grada Metkovića na kojega su građani čekali desetljećima. Današnjem potpisivanju Ugovora s izvođačem radova prethodila je izrada projektne dokumentacije, mnoštvo elaborata, studije izvodljivosti, ishođenje dozvola za gradnju, potpuno i nepotpuno izvlaštenje obuhvata te opsežna javna nabava.

Projekt se sastoji od dvije komponente: Sanacije i dogradnje sustava odvodnje u aglomeraciji Metković što uključuje izgradnju 44.491 m gravitacijskih kolektora, 1.418 m tlačnih vodova, 16 crpnih stanica, 2.326 prespajanja postojećih kućnih priključaka, 1.745 novih priprema za kućne priključke, 90 m sanacije bez raskopavanja, sanaciju 100 revizijskih okana, sanaciju 150 spojeva kućnih priključaka na kolektore te 15.107 m SDNU – sustava daljinskog nadzora i upravljanja te Rekonstrukcije i dogradnje sustava vodoopskrbe unutar grada Metkovića što uključuje rekonstrukciju 11.875 m vodoopskrbnih cjevovoda, dogradnju 5.551 m vodoopskrbnih cjevovoda, prespajanje 1.340 kućnih priključaka, nabavu i ugradnju 5.500 vodomjera za daljinsko očitanje potrošnje s pripadnim terminalima i repetitorima te izgradnju 11 lokalnih stanica za podizanje tlaka.

„Ovo je zaista milenijski projekt i kruna našega četverogodišnjega rada. Projekt smo zatekli u fazi izdavanja lokacijske dozvole i prva prepreka je bila rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na 42 kilometra dugoj trasi. Međutim, definirali smo pravac i od početka do sredine 2018. godine uspješno smo riješili i taj izazov te smo stekli pravni interes za ishođenje građevinske dozvole. Zahtjev za građevinsku dozvolu predali smo u Ministarstvo u srpnju 2018. godine, a u studenom iste godine ishodovali građevinsku dozvolu te početkom 2019. godine uputili aplikaciju za dobivanje sredstava. Sredstva su nam odobrena i ugovor o dodjeli sredstava s tadašnjim  Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Hrvatskim vodama potpisali na Svečanoj sjednici Grada Metkovića 2019. godine. Nakon potpisivanja ugovora, pripremali smo dokumentaciju za čak 6 postupaka javnih nabava koje su predviđene projektom, od kojih smo potpisali ugovore za Upravljanje projektom i stručni nadzor. Ovim putem želim se zahvaliti svima koji su aktivno sudjelovali u svim aktivnostima vezano za projekt Aglomeracije Metković, posebno direktoru Metković d.o.o.-a Filipu Dominikoviću sa suradnicima, generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurkoviću sa zamjenikom Dujmovićem i ostalim suradnicima te nadasve Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem i njegovim suradnicima. Snagu smo crpili iz krajnjeg cilja, a to je da svako kućanstvo u Metkoviću dobije mogućnost priključenja na kanalizaciju.“, kazao je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Važnost ovoga projekta za grad Metković istaknuo je i generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković.

„Ovakvi projekti pripremaju se 4 do 5 godina i nije ga bilo lako pripremiti, ali ključno je što smo došli u fazu realizacije. Želim zahvaliti gradonačelniku Milanu i njegovim suradnicima na uspjehu, ali i ministru Ćoriću, jer na ovaj način ispunjavamo i ciljeve Ministarstva, a to su čisti okoliš i omogućavanje održivoga razvoja Republike Hrvatske. Ovaj projekt znači i jedan uspješan i moderan sustav koji će donijeti moderno doba za područje Metkovića“, kazao je Đuroković.

Potpisivanju je nazočio i župan Nikola Dobroslavić koji je kazao kako bi, osim u Metkoviću, radovi na aglomeraciji uskoro trebali započeti i u Dubrovniku te Pločama.

„Ovaj projekt je jedan veliki uspjeh Grada Metkovića, Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja, a vrlo skoro očekujemo i početak radova na aglomeraciji Dubrovnik te Ploče. Osim što ovakvi projekti poboljšavaju kvalitetu života naših sugrađana, oni predstavljaju i temelje za daljnji razvoj, u svakom pogledu. Drago mi je što i na ovaj način povećavamo korištenje europskih fondova. Naime, poznato je kako je DNŽ najuspješnija hrvatska županija po pitanju korištenja europskih sredstava te ovim putem zahvaljujem Ministarstvu i Vladi RH što nas prate na podržavaju naš razvoj“, kazao je župan Dobroslavić.

Radovi bi trebali započeti za nekoliko tjedana, a planirani završetak je za 36 mjeseci.  

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content