Svjetski dan vlažnih staništa

 

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače, a ove godine tema je “Vlažna staništa i voda“ kojom se posebna pozornost daje močvarama kao izvoru slatke vode. Iz Ornitološkoga društva ‘Brkata sjenica’ poslali su nam tekst i fotografije vezane za obilježavanje toga dana. 

Ramsarska konvencija o zaštiti vlažnih staništa donesena je 2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru od strane 18 zemalja. Do danas je konvenciju potpisalo više od 160 zemalja. Cilj konvencije je očuvanje vlažnih i močvarnih staništa i njihova zaštita.

Ane Paška_ baner
prica-o-leptirza baner
Kaskader_ baner

Vlažna područja su vrlo važna za ptice, ali i za mnoge biljne i životinjske vrste koje ovise o njima i morali bismo biti odgovorni stvarno štititi močvarna staništa a ne da zaštita bude mrtvo slovo na papiru. Svoj dom u vlažnim-močvarnim staništima u razmnožavanju, preletu u toplije krajeve i zimovanju nalaze mnoge vrste ptica, a Delta Neretve jedno je od najvećih močvarnih stanište na ovom dijelu Mediterana i jedan od važnih selidbenih pravaca u selidbi ptica.

U močvarnim staništima osim ptica bilježimo i bogatstvo biljnih vrsta, bogat životinjski svijet, mnogo vrsta riba, beskralježnjaka, leptira itd. Močvarna staništa su ugrožena zbog raznih utjecaja čovjeka od prekomjernog isušivanja, prekomjernog iskorištavanja i raznih vrsta zagađenja, a u Neretvi u zadnje vrijeme veliki problem predstavlja plastična ambalaža od koje jedan dio donese Neretva iz BiH. Močvarna staništa služe za primanje viška vode kod poplava, filtriraju vodu, pomažu u turizmu, voda se koristi u poljoprivredi, lovi se i uzgaja riba za prehranu itd.

U Hrvatskoj imamo pet proglašenih Ramsarskih područja: Kopački rit, Lonjsko polje, Delta rijeke Neretve, Crna mlaka i Vransko jezero.

Dan vlažnih staništa tradicionalno obilježavaju i članovi ‘Brkate sjenice’, ali ove godine je to bilo nemoguće zbog epidemioloških razloga. Stoga su tijekom protekloga vikenda prebrojavali ptice na Ušću i snimili ovu predivnu galeriju fotografija.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content