Grad Metković jedan od najuspješnijih gradova u RH po povučenim EU sredstvima za unaprjeđenje rada vrtića

 

Prema istraživanju portala gradonačelnik.hr Grad Metković je jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj po povučenim EU sredstvima za unaprjeđenje rada vrtića. 

Naime, za projekt “Za skladnije i ugodnije predškolske dane u Dječjem vrtiću Metković” Grad Metković je povukao 6,1 milijun kuna, što je tada bila najveća vrijednost potpuno bespovratnih sredstava za grad. 

Zahvaljujući projektu produženo je radno vrijeme vrtića do 20 sati i tako riješen problem roditelja koji rade u smjenama, uveden je niz novih programa te zaposleno 19 ljudi, stručnog i pomoćnog osoblja. Posebna pažnja i sveobuhvatan rehabilitacijski pristup ovim je projektom osiguran djeci s poteškoćama.

U sklopu projekta opremljena je senzorna soba, (bazeni s lopticama, stepenice s toboganom, stup sa svjetlom, krug za ljuljanje, taktilne lopte, tunel za provlačenje, motoričke stepenice…), nabavljena oprema za sportski program (švedske klupe, koordinacijske ljestve, švedski sanduk, golovi, strunjače, komplet za malu kuglanu, lopte, vijače…) t za Montessori program. Nadalje, nabavljen je digitalni logopedski set koji se koristi za rehabilitaciju različitih govornih poremećaja kao i u rehabilitaciji govora i slušanja kod djece s oštećenjem sluha i kohlearnim implantom. Sve skupine dobile su didaktičke materijale i novu literaturu, a nabavljen je i namještaj za sobe dnevnog boravka ( dječje ležaljke s posteljinom, ormarići, biblioteke za literaturu, višenamjenski kutići…), za terase jasličkih uzrasta (guralice, tricikli, kućica, penjalica s dva tobogana, balanse staze…), te za kuhinju (električna parno-konvencijska peć, kruhoreznica, posuđe, pribor za jelo…), kao i kolica za čišćenje i usisavači. Provedene su i još uvijek se provode  razne edukacije djelatnika vrtića te je uveden Montessori program.

Od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odobreno je dodatnih 300 milijuna kuna za korisnike koje su povukli sredstva u okviru prvog javnog poziva, odnosno za fazu II ovoga projekta, za koju će Grad Metković aplicirati čim se otvori novi poziv.  

“Uvođenjem produženog rada vrtića i novih programa omogućavamo skladniji poslovni i obiteljski život članovima koji su uključeni u redovne programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na način da se osigura produljeni, smjenski i poslijepodnevni rad vrtića sukladno potrebama roditelja, stvori poticajno okruženje za djecu, osigura kontinuitet i sveobuhvatni pristup u osiguranju njege, skrbi i kvalitete života najmlađih građana Metkovića”, rekao je gradonačelnik Dalibor Milan.

 
 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content