Kreće dogradnja Dječjega vrtića ‘Radost’ – projekta koji će riješiti dugogodišnji problem listi čekanja na upise u vrtić

 

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan jutros je s direktorom tvrtke Obšivač d.o.o. Antom Pratežinom potpisao Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji Dječjega vrtića ‘Radost’.

Ukupna vrijednost radova je 4,9 milijuna kuna, a realizacijom projekta riješit će se dugogodišnji problem listi čekanja na upise u vrtić.

Ane Paška_ baner
prica-o-leptirza baner
Kaskader_ baner

Naime, liste čekanja na upise u metkovske vrtiće postoje oduvijek, ali su se zahtjevi za korištenjem usluga vrtića dodatno povećali otkako je 2018. smanjeno učešće roditelja u cijeni vrtića za 150, odnosno, 100 kuna ovisno o programu koji djeca koriste. Tako je u pedagoškoj 2015./16. godini vrtić pohađalo 397 djece, dok su u prošloj pedagoškoj godini upisana 524 vrtićana.

Uz pojačan interes za upise u vrtić, promijenile su se i potrebe roditelja koji sada više trebaju dugi, 10-satni program, a pojavila se i potreba za dvosmjenskim radom što, također, zahtjeva nove smještajne kapacitete.  Rješenje svih tih problema je, ističe Milan, u rekonstrukciji i dogradnji Dječjega vrtića ‘Radost“.

„Među problemima koje sam zatekao prilikom preuzimanja dužnosti 2017. godine bile su i liste čekanja za upise u vrtić. S obzirom da svakom djetetu u našem gradu želimo pružiti jednaku priliku za obrazovanje od najranije dobi, odlučili smo pronaći dugoročno rješenje za taj problem! Na problem smo djelomično odgovorili adaptacijom triju boravišnih prostorija u Središnjem dječjem vrtiću, ali ni to nije bilo dovoljno. Dugoročno rješenje svih ovih problema pronašli smo u dogradnji Dječjega vrtića Radost. Postojeći kapacitet DV Radost su tri vrtićke skupine za smještaj djece uzrasta od 3 do 7 godina te dotrajalo igralište koje od izgradnje nikada nije obnavljano. Rekonstrukcijom se zadržavaju postojeći gabariti građevine, a dogradnja uključuje jedan boravak za djecu jasličkog uzrasta (1-3 godine), dva boravka za djecu vrtićke dobi (3-7 godina) sa pratećim sadržajima, višenamjensku dvoranu i novo dječje igralište na zapadnom dijelu parcele  koje će se opremiti prigodnim elementima za igru. Sa sjeverne strane planira se i novi glavni ulaz u vrtić, izgradnja hodnika prema istočnoj strani, koji je poveznica sa postojećim prostorijama te hodnika prema zapadnoj strani gdje su smještene novoprojektirane prostorije“, kazao je gradonačelnik Milan.

Broj upisane djece bit će veći za 50 do 70

Ukupna brutto površina cijelog objekta nakon gradnje će iznositi 1038,19 m², a ravnateljica DV Metković Julijana Bebić je naglasila kako će realizacijom projekta broj upisane djece povećati za 50 do 70, ovisno o potrebama roditelja.

„Uime naše djece, njihovih roditelja i naših djelatnika želim zahvaliti Gradu i gradonačelniku na ovome projektu kojim ćemo dobiti nove i kvalitetnije prostore za rad. Samim time unaprijedit ćemo obrazovni proces na dobrobit svih nas, ali i šire zajednice. Trenutno DV Radost ima 88 vrtićana, a realizacijom ovoga projekta smještajni kapacitet će se povećati za njih 50 do 70, ovisno o potrebama roditelja i programu koje budi trebali“, kazala je Bebić.

 Panirano vrijeme izvođenja radova je 12 mjeseci, a nakon izgradnje slijedi i opremanje vrtića, za što je u proračunu Grada Metkovića za 2020. i 2021. godinu osigurano 1,2 milijuna kuna.

„Već sam mnogo puta istaknuo kako ovakvi projekti nisu samo izgradnja novih prostorija. Ovaj projekt je ulaganje u poboljšanje kvalitete života svih nas, ulaganje u našu djecu i ulaganje u našu budućnost!“, istaknuo je Milan.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content