Tomislav Jakić: „Odvajanje otpada je civilizacijski standard od kojega ćemo zasigurno imati korist“

 

Nakon što je u rujnu gradonačelnik Dalibor Milan s ministrom Tomislavom Ćorićem potpisao Ugovor o sufinanciranju 10 milijuna kuna vrijednog projekta sortirnice, Čistoći Metković nedavno je odobreno novih milijun i pol bespovratnih sredstava za nabavku dvaju vozila za odvojeno prikupljanje otpada.

Sortirnica i vozila dio su infrastrukture sustava za gospodarenje otpadom u Metkoviću, a uskoro se iz europskih fondova očekuje i odluka o sufinanciranju kompostane – projekta vrijednog 21 milijun kuna. Putem Fonda za zaštitu okoliša Grad Metković je osigurao i 8 tisuća posuda za primarnu reciklažu koje bi do ljeta trebale biti podijeljene svim korisnicima na području grada, a uskoro se kreće i s manjom rekonstrukcijom na samom odlagalištu. Direktor Čistoće Tomislav Jakić ističe kako će zaokruženi sustav gospodarenja otpadom doprinijeti da dođemo do 60 % odvojenih količina otpada.

Tko je ovdje lud- baner
Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

„Mi trenutno završavamo aktivnosti koje su započete u prethodnom vremenu, tj. došlo je vrijeme za realizaciju svim naših aktivnosti. Sustav gospodarenja otpadom možemo promatrati kao jednu piramidu u čijem je vrhu kompostana. Mi smo trenutno u fazi provjere prihvatljivosti za financiranje, a za nekih mjesec dana očekujemo odluku o financiranju tog projekta koji će biti rješenje za najmanje 40 % količine otpada. Važan dio sustava je i sortirnica koja će nam omogućiti odvajanje još 20 % prikupljenih količina sa terena. U podnožju piramide su aktivnosti na terenu koje su potrebne da bi sustav funkcionirao – nabava vozila, nabava posuda za odvajanje otpada, uredno prikupljanje od naših korisnika te briga naših korisnika o načinu samoga odvajanja. Kad su u pitanju posude, Grad Metković je osigurao 8 tisuća posuda za primarnu reciklažu, dakle papir, staklo i plastiku te kontejnere za biootpad. Nešto od toga je već došlo i podijeljeno, ali finalizacija će biti kroz mjesec ili dva kada bi trebale sve posude doći, a do ljeta bi ih trebali sve i podijeliti, pri čemu će pokrivenost korisnika u gradu biti 100 % . Osim posuda, bitna je i naša opremljenost vozilima kojima ćemo prikupljati otpad, pri čemu, također, imamo dobro priču koja je realizirana. Nedavno su nam od strane Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja odobrena sredstva za nabavku dva nova vozila – jedno veliko zapremnine 16 kubnih metara te jedno manje zapremnine 7 kubnih metara. Nabavkom novih vozila imat ćemo mnogo veću operativnost, nego što je imamo sada“, naglasio je Jakić.

Edukacija korisnika

Važan dio u sustavu gospodarenja otpadom je i edukacija samih korisnika. Grad Metković je realizirao projekt „Učimo gospodariti otpadom“ u sklopu kojega su organizirali različita predavanja, radionice te tribine kojima je cilj bio ukazati na važnost odvojenoga prikupljanja otpada. Jakić ističe kako se na tome ne misli stati.

„I dalje ćemo raditi na tome da upoznamo naše korisnike kako pravilno odvajati otpad, a sve s ciljem da prihvate sustav koji smo mi iz Čistoće i Grada složili i koji bi trebao biti cirkularan. Građani moraju shvatiti da je odvajanje otpada civilizacijski standard te da otpad nije smeće. Veliki dio otpada se može ponovno upotrijebiti, a dio se mora odložiti na odlagalište. Poanta je u tome da što se manje odloži, bit će nam svima bolje. Odvajanje otpada ne smijemo gledati kao nekakvu nametnutu obvezu iz koje nemamo nikakav financijski interes, već tu aktivnost moramo promatrati kao naš odnos prema okolišu i prema izgledu grada. Pravi financijski povrat, odnosno, nekakav feedback moći ćemo vidjeti kada bude aktivan veliki županijski Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje gdje će ići sav naš otpad. Mislim da ćemo tada shvatiti koliku smo sreću imali što smo već napravili sve ove projekte kompostane, sortirnice te rekonstrukcije na odlagalištu, koji će zasigurno doprinijeti da građani ne osjete povećanje troškova, već da troškove zadržimo na sadašnjoj razini“, kazao je Jakić dodavši da su za nepravilno prikupljanje otpada predviđene i kazne.

„Zakon o održivom gospodarenju otpadom predviđa kazne, ali i Odluka Grada o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada propisuje mogućnost kazni te će u cjeniku zasigurno biti određen trošak kazne za one koji ne budu uredno odvajali otpad. Međutim, mislim da je najgore na silu nešto promijeniti. Mi ćemo uvijek težiti savjetovanju i edukaciji kojom ćemo uputiti ljude u sve što treba napraviti.  Ali uvijek ima neodgovornih, pa je dobro što imamo predviđene kazne i sigurno ćemo koristiti tu mogućnost“, ističe Jakić.

“Grad je uredan i čist”

Osim što rade na izgradnji sustava za održivo gospodarenje otpadom, Čistoća Metković radi i na drugim projektima. Nedavno su dobili sredstva za montažnu ribarnicu koja će biti smještena na desnoj strani grada, a uskoro će, ističe Jakić, biti aktivniji i na tržištu.

„Pokušat ćemo u narednom periodu pružiti građanima još neke usluge koje se odnose na groblje, ali uskoro na tržište izlazimo i s uslugama koje se tiču uređenja privatnih površina. To je novost. Inače, mi uredno poslujemo. Grad je uredan i čist i smatram da građani mogu biti sretni i ponosni. Vrijeme odaziva je svedeno na minimum, nema prigovora, a komunalni nered se svodi na ekstremne situacije pojedinaca koje ne održavaju svoje površine. Ovim putem želim pohvaliti naše djelatnike. Naime, katkad se neke situacije povezuju s Gradom i nama, iako nisu u našoj nadležnosti, ali i u takvim situacijama djelatnici Čistoće reagiraju i saniraju lokaciju. Oni sami žele da grad bude uredan i čist i daju sve od sebe da to tako i bude“, zaključio je Jakić.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content