Dio terapija koje pruža Udruga ‘Leptirići’

 

Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve Leptirići osnovana je prije 12 godina, a svrha joj je zagovaranje i promicanje prava djece s cerebralnom i dječjom paralizom i teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom u dolini Neretve.

Između ostaloga, provodi različite terapije kojima olakšava liječenje djece i osoba s invaliditetom. Među njima su terapija senzorne integracije, logopedska terapija, neurofeedback terapija, kineziterapija i Bowen terapija.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

Terapija senzorne integracije

Senzorna integracija je neurološki proces u mozgu koji omogućava da registriramo, moduliramo i prepoznajemo osjete dobivene preko senzornih sustava kako bi dobili svrhovito, adaptivno ponašanje u interakciji s okolinom (Ayres, 1972.). Integracija senzornih informacija esencijalna je za stvaranje, razvijanje i održavanje slike o samome sebi i svijetu oko nas. Za djecu, to je temelj za usvajanje, razvijanje, modificiranje i održavanje novih vještina, učenje i istraživanje prostora, stvaranje odnosa sa samima sobom i osobama oko sebe te za njihov cjelokupan razvoj.

Terapija senzorne integracije temelji se na principima koje je postavila dr. Ayers, radna terapeutkinja,  60-tih godina prošlog stoljeća. Neprimjereno procesuiranje senzornih podražaja može imati negativan utjecaj na motoričke, kognitivne i socio-emocionalne vještine djeteta, a s navedenim i na izvedbu aktivnosti dnevnog života. Terapija senzorne integracije potiče razvoj neurološkog sustava, uklanja patološke oblike ponašanja osiguravajući zaprimanje neophodnih podražaja i/ili informacija kroz konstruktivne i smislene aktivnosti koje djetetu pružaju izazov.

Terapiju senzorne integracije u Udruzi ‘Leptirići’ provodi terapeutkinja Irena Obradović. Tijekom pandemije koronavirusa, terapija se provodi individualno.

Logopedska terapija

Osnovni cilj logopedske terapije je unaprijediti i poboljšati komunikacijske sposobnosti djeteta ili odrasle osobe. Logopedske vježbe provode se ovisno o složenosti poremećaja i osobnosti djeteta s naglašavanjem važnosti redovitog pohađanja terapije i provođenja preporučenih vježbi kod kuće. Tretman se provodi tako da dijete sjedi nasuprot logopeda i rade se različite vježbe koje su osmišljene kako bi se vježbale određene funkcije.  Terapija je u potpunosti individualizirana i prilagođena potrebama Vašeg djeteta. Rano prepoznavanje teškoća djeteta omogućava osmišljavanje oblika poticanja ne samo djetetu, već njegovoj obitelji i široj okolini. Stoga se roditeljima savjetuje da se logopedu jave čim se pojavi sumnja na bilo kakvo kašnjenje u komunikacijskom, govornom ili jezičnom razvoju.

Neurofeedback terapija

Neurofeedback je neinvazivna metoda, kojom se postupno utječe na poboljšanje funkcije mozga. Mozgu se pokazuje njegova vlastita aktivnost u sadašnjem trenutku na perceptivno prepoznatljiv način preko monitora i zvučnika čime mu se omogućuje da uđe u proces učenja samoregulacije. Pokazalo se da upravo ovakav proces učenja može promijeniti disreguliranu moždanu aktivnost koja je uzrok mnogih neželjenih obrazaca doživljavanja i ponašanja.

Neurofeedback može pomoći kod poremećaja iz autističnog spektra, ADHD-a, odnosno poremećaja pažnje i koncentracije, kod poteškoća u učenju, govornih poteškoća, epilepsije, poremećaja u ponašanju, poremećaja spavanja, anksioznosti, depresije, kroničnog umora, kronične boli, migrena, ozljeda glave, moždanog udara, ovisnosti o lijekovima i drogama, stresa, kao osnova za osobni razvoj, za postizanje vrhunskih rezultata.

Trening se sastoji od apliciranja „elektroda“ na određenim mjestima na površini glave. Ovaj postupak je bezbolan i neinvazivan. Računalo procesira moždane valove i iz njih dobiva određene informacije. Pokazujemo Vam tijek moždanih valova i specifične informacije koje dobivamo iz njih u obliku povratne informacije (feedbacka) koja se prezentira korisniku (videozapisi, igre, zvukovi).

Vrijeme trajanja treninga je 30/45min, dva do pet puta tjedno. Nakon 20 – 40 treninga opažaju se trajnije promjene. Pomoću Nfb metode moguće je trajno promijeniti „loše“ obrasce i naučiti mozak boljem funkcioniranju.

Kineziterapija

Radi se o programu kineziterapijskih vježbi koje su individualno prilagođene sposobnostima i potrebama  djece s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom te osoba koje imaju bilo kakav oblik disfunkcije koji umanjuje, odnosno ograničava izvođenje aktivnosti svakodnevnog života. Pri samom početku rada obavlja se fizioterapijska procjena korisnika te se postavljaju individualni ciljevi fizioterapije. U rehabilitaciji se koriste specifični oblici i metode rada određeni ponajprije vrstom i stupnjem oštećenja. Cilj kineziterapije je kompleksnim ciljanim vježbama povećati osobnu sposobnost za funkcioniranje, povećanje individualne neovisnosti i poboljšanje kvalitete života kroz normaliziranje mišićnog tonusa, poboljšanje kontrole trupa i glave, očuvanjem pokretljivosti zglobova, smanjenjem patološkog obrasca, povećanjem selektivnosti fine motorike te provođenjem hoda kroz obrasce hoda u svrhu unaprjeđenja tjelesnog i mentalnog zdravlja pojedinca.

Bowen terapija

Bowen metoda je holistička terapija koja uključuje nježne, ali precizne manipulacije mekog tkiva u svrhu balansiranja različitih tegoba mišićno-koštanog živčanog sustava i različitih kroničnih stanja. Bowen tretmanima djeluje se na uzrok poteškoće, a samim time trajno se otklanja i sama poteškoća. Tehnika nema ograničenja s obzirom na starosnu dob, može se koristiti kod novorođenčad i kao i kod osoba poodmakle životne dobi.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content