“Zaželi i ostvari” – projekt koji je povezao ljude

 

„Bila sam mnogo nesretna jer mi je prošlo ljeto preminuo suprug i ja sam ostala sama. Dolazak gospođe Kate u moju kuću me spasio, ali najviše psihički. Osim što mi pomaže u svemu onome što više ne mogu sama, razvile smo i prijateljski odnos, što je u cijelom ovom projektu najvažnije. Trenutno se nalazimo u teškim vremenima, u kojem se stariji ljudi povlače u sebe i, zbog zaštite, mnogo manje izlaze. Zato je vrlo bitno da imamo nekoga tko je uz nas i s kim možemo podijeliti sve svoje misli“, rekla nam je gospođa Marta Plećaš, umirovljenica koja je gotovo cijeli svoj radni vijek provela kao liječnica u Domu zdravlja Metković.

Cijeli svoj život, Plećaš je posvetila pomaganju i liječenju svojih pacijenata, brojnih stanovnika Metkovića i okolice, a danas je jedna od korisnica projekta „Zaželi i ostvari“ kojega od 2019. provodi Grad Metković u partnerstvu s Općinom Kula Norinska.

Back to black_baner
Back to black_baner

Riječ je o projektu kojemu je cilj osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena te potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Već od samoga početka provedbe, bilo je jasno da će projekt ispuniti svoj cilj. Naime, Grad Metković je kroz predviđeno trajanje radnog odnosa od 24 mjeseca, na puno radno vrijeme zaposlio 27 žena, dok je Općina Kula Norinska zaposlila njih osam. Žene su zaposlene na poslovima pomoći i potpore starijim osobama, osobama u nepovoljnom položaju  te osobama s invaliditetom, a brinu o ukupno 170 korisnika.

“Obiteljsko druženje”

Među zaposlenim ženama je i Kata Vidović, koja, osim o gospođi Marti, brine o još četiri korisnika.

„Naše radno vrijeme prilagođavamo potrebama i željama korisnika. Nekima više odgovaraju jutarnji sati, nekima popodnevni, a nekima večer. Imam svojih pet korisnika i osobno sam vrlo zadovoljna, ali sam još zadovoljnija kad vidim koliko im znači moj dolazak. Za naše korisnike radimo sve ono što im je potrebno i što teže rade sami. Osim različitih kućanskih poslova, obavljamo im kupovinu, pripremo obroke, plaćamo račune itd. Naravno, u svemu tome je mnogo važnije druženje. Svaki dan obavezno šetamo, razgovaramo i razmjenjujemo iskustva. Mislim da nitko od nas, rad na projektu ne doživljava kao posao, već kao obiteljsko druženje. Zbližili smo se i naviknuli jedni na druge. Bliži se kraj projekta i mislim da će svima biti teško“, istaknula je Vidović.

Priprema druge faze projekta

Iako se prva faza projekta bliži kraju, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan je istaknuo da Grad Metković priprema dokumentaciju za drugu fazu.

„Projekt ‘Zaželi i ostvari’ jedan je zaista hvalevrijedan projekt. Iz Europskog socijalnog fonda za provedbu nam je odobreno 5 milijuna i 300 tisuća kuna, što je, ujedno, i jedan od najvećih ostvarenih iznosa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ovim projektom, pomogli smo skupini teže zapošljivih žena, ali i starijim osobama s područja grada. Vrijednost projekta vrlo se dobro može vidjeti i u vremenu pandemije koronavirusa, u kojoj stariji sugrađani moraju biti pod našom posebnom zaštitom .Trenutno pripremamo dokumentaciju za drugu fazu projekta i nadamo se da ćemo nastaviti provedbu“, istaknuo je Milan.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content