U Opuzenu održan sastanak o primjeni moderne tehnologije za razvoj ruralnih područja

 

Regionalna agencija DUNEA organizirala je u Opuzenu radni sastanak na temu koncepta „pametnih sela“ za predstavnike lokalne vlasti u dolini Neretve kako bi im se predstavila moguća rješenja i dogovorili daljnji koraci za obnovu i razvoj ruralnog područja doline Neretve.

Nakon pozdravnih riječi u uvodnom dijelu, zamjenica župana, Žaklina Marević, istaknula je kako Dubrovačko-neretvanska županija podržava inicijativu „pametnih sela“ te će poduprijeti i osigurati primjenu pametnih rješenja uz korištenje modernih tehnologija koje podižu kvalitetu života stanovnika na selu i stvaraju privlačna mjesta za rad i život.

Ane Paška_ baner
prica-o-leptirza baner
Kaskader_ baner

Prisutnima se obratila i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić.

„Ovaj radni sastanak odlična je prilika da zajedno razmotrimo nove ideje za razvoj ruralnog područja doline Neretve sukladno konceptu „pametnih sela“. Napuštanje i izumiranje sela jedan je od velikih izazova u današnje vrijeme te je njegovo rješavanje od strateške važnosti. Cilj je okupiti lokalne ljude te razviti strategije temeljene na lokalnim resursima i potrebama. Na putu transformacije u „pametna sela“, DUNEA će pružiti punu podršku općinama u dolini Neretve u razvoju njihovih strategija i razradi pametnih rješenja”, poručila je Milić.

Bruno Bebić i Antonija Odak, iz Regionalne agencije DUNEA, predstavili su rješenja za obnovu i razvoj neretvanskog područja koja uključuju povezivanje lokalnih proizvođača s potrošačima s posebnim naglaskom na razvoj ekološke poljoprivrede i primjenu digitalnih rješenja u ovom sektoru, edukacije s područja digitalne tehnologije, obrazovanje mladih, jačanje međugeneracijske solidarnosti te opskrbe socijalno potrebitih.

Na sastanku kojem su prisustvovali načelnici općina Pojezerje, Kula Norinska, Slivno i Zažablje, uz predstavnike Dubrovačko-neretvanske županije, Centra za poduzetništvo i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije dogovoreni su daljnji koraci za razvoj pametnih sela, što za ovo područje predstavlja važan korak budući da sve navedene općine imaju status potpomognutih područja.

Naime, inicijativa pametna sela pokrenuta je 2016. od strane Europskog parlamenta kako bi se u ruralnim prostorima omogućila radna mjesta, bolja prometna povezanost te iskoristili lokalni resursi i znanje uz primjenu inovacija i digitalnih tehnologija a sve sa svrhom bolje kvalitete života na selu. Na zasjedanju EU parlamenta 2019. godine donesena je odluka prema kojoj će države članice Europske unije biti obvezne izdvojiti najmanje 5% sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj od 2021. godine za razvoj „pametnih sela“.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content