U Hrvatsku stiže cjepivo Johnson & Johnson, uskoro cijepljenje i ostalih prioritetnih skupina

 

U Hrvatsku sutra stiže četvrto cjepivo protiv bolesti Covid-19 – Johnson & Johnson, piše Slobodna Dalmacija.

To je cjepivo slično onom AstraZenece, odnosno radi se o standardnom cjepivu koje nije rađeno na bazi mRNK tehnologije, kao PfizerBiontech ili Moderna. No, njegova prednost, u odnosu na sva dosadašnja cjepiva, je u tome što je osobama za zaštitu potrebna samo jedna doza.

dina_baner
Zemlja loših

Tijekom svibnja se očekuje odobrenje i njemačkoga cjepiva Curevac, a do ljeta bi u Hrvatsku trebalo stici ukupno 747 tisuća doza raznog cjepiva. Cilj je, do turističke sezone, cijepiti radno sposobno stanovništvo, zbog čega je održan i međuresorni sastanak.

„Čim se omogući cijepljenje svim osobama starije životne dobi i kronično bolesnih, planira se cijepljenje ostalih prioritetnih skupina. Na tu temu je održan međuresorni sastanak gdje su pripadnici različitih resora predlagali skupine iz njihove nadležnosti. Tako su spomenuti turistički radnici, prosvjetni radnici, odgajatelji, pomorci, profesionalni vozači u cestovnom i zračnom prometu, policijski službenici, vojnici, obrtnici, djelatnici u trgovinama i ostale profesije koje je važno procijepiti u toj fazi“, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju ministar zdravstva Vili Beroš.

U roku od nekoliko dana slijedi izrada Akcijskog plana kojim će se definirati redoslijed i način prioritetnog procjepljivanja.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content