U posljednje vrijeme veći broj požara na otvorenom prostoru, policija pozive građane na odgovorno ponašanje

 

Povodom većeg broja požara na otvorenom prostoru koji su na području Doline Neretve zabilježeni u posljednje vrijeme, Policijska postaja Metković poziva građane na odgovorno ponašanje prilikom obavljanja radova u polju ili drugih načina korištenja otvorenog plamena.

Pored toga što požari predstavljaju opasnost za ljude i njihovu imovinu te mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu, oni predstavljaju i opasnost za održavanje cjelokupnog ekosustava, posebno močvarnih predjela koji su staništa mnogim vrstama biljaka i životinja. Požari degradiraju močvarne ekosustave, smanjuju biološku raznolikost, ubrzavaju eroziju zemljišta, mijenjaju mikroklimu i vodne režime.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

Naime, temeljem odredbi Zakona o zaštiti od požara i Županijske odluke o provođenju posebnih mjera zaštite od požara do 1. lipnja spaljivanje korova je dozvoljeno uz poduzimanje propisanih mjera zaštite od požara koje podrazumijevaju da se:

  1. prije početka loženja vatre o tome izvijesti nadležna vatrogasna postrojba
  2. oko mjesta na kojemu će se ložiti vatra očistiti trava i drugi zapaljivi materijal;
  3. osigura voda i druga priručna sredstva za gašenje;
  4. ne napušta mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

Slijedom navedenoga, iz policije apeliraju na građane da ovo upozorenje shvate ozbiljno, kako bi opasnost od izbijanja požara i njegovog širenja sveli na minimum te time dali vlastiti doprinos u efikasnom provođenju mjera zaštite od požara, a istovremeno izbjegli i vlastitu odgovornost prilikom provođenja mjera nadzora nad spaljivanjem od strane policijskih službenika.

Isto tako, pozivamo sve građane da u slučaju bilo kakvih korisnih saznanja o osobama koje obavljaju spaljivanje na područjima na kojima je to zabranjeno ili spaljivanje obavljaju suprotno zakonskim propisima o tome obavijeste policiju pozivom na telefonski broj 192, putem mobilne aplikacije MUP – Sigurnost i povjerenje ili elektroničkom poštom na pp.metkovic@mup.hr.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content