Broj novozaraženih u DNŽ još uvijek visok, krajem tjedna sjednica županijskoga Stožera

 

Od 12. travnja došlo je do popuštanja epidemioloških mjera za pojedina područja Županije pa je na širem dubrovačkom području dozvoljen rad terasa ugostiteljskih objekata do 19 sati.

U dolini Neretve, Trpnju i Orebiću te na Korčuli i dalje vrijedi zabrana rada na terasama. Također, osnovne škole na dubrovačkom području idu po mješovitom modelu B, dok za srednje škole ostaje preporuka modela C, osim završnih razreda. U dolini Neretve pak za sve škole preporuka je model C.

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

Mjere su na snazi do nedjelje, 25. travnja, a načelnik županijskoga Stožera civilne zaštite Joško Cebalo za Dubrovački vjesnik je odgovorio hoće li biti daljnjega popuštanja.

„Krajem tjedna imat ćemo sjednicu Stožera i odlučiti o prijedlogu, temeljem mišljenja Zavoda za javno zdravstvo, kojeg ćemo potom uputiti prema Nacionalnom stožeru. Činjenica je da imamo na određenim dijelovima županije stagnaciju, a na ostatku pad novooboljelih. Ali brojke su, nažalost, visoke“, rekao je Cebalo i dodao kako će se, ako do toga dođe, prvo popuštanje odnositi na škole.

„U određenim dijelovima Županije epidemiološka situacija to još nije omogućila, ali vjerujemo da ćemo moći krenuti u tom smjeru i za te dijelove. A za šire dubrovačko područje ćemo vidjeti hoćemo li, što se tiče srednjih škola, dati preporuke da se učenici vrate u klupe“, rekao je Cebalo za Dubrovački vjesnik.

Ravnatelj županijskoga Zavoda za javno zdravstvo d. Mato Lakić za Dubrovački vjesnik je komentirao trenutnu epidemiološku situaciju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ocijenivši kako se ide nabolje, ali je to još uvijek daleko od dobroga.

„Ali je svakako poboljšanje s tim da je i dalje najgora situacija na neretvanskom području, gora nego na korčulanskom i dubrovačkom. Opet razlika je od općine do općine, u Opuzenu je dosta loša situacija. Žarišta koja smo imali, recimo, Metković ide lagano u poboljšanje, Orebić se nešto smanjio. Iako je još sve to daleko visoko, ipak brojke padaju, 14-dnevna incidencija je definitivno u padu. Što se tiče dubrovačkog područja, 14-dnevna incidencija od onog najgoreg na početku ožujka do danas je u stalnom padu. Čak i u neretvanskom području koja je bila puno više nego na dubrovačkome. Krivulja u Neretvi je bila 1600, a u Dubrovniku 1300“, kazao je Lakić.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content