Izložba fotografija „Knjiga u kadru“ Jure Divića u Gradskoj knjižnici Metković

 

„Knjiga u kadru“ naziv je izložbe fotografija autora Jure Divića koja je otvorena u Gradskoj knjižnici Metković, povodom manifestacija Dan hrvatske knjige i Noć knjige.

Diviću je to 27. samostalna izložba fotografija, a prikazuje stanje knjige te stanje u hrvatskom društvu po pitanju čitanosti i nakladništva. Osim što se na njegovim fotografijama mogu vidjeti knjige koje su po nečemu specifične kao što su prva Zbirka pjesama Tina Ujevića u izdanju Matice hrvatske, knjiga „Kada naspavani psi laju“, Berislava Juriča itd., dio izložbe je i ciklus „Knjige na plaži“.

Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

„Na osnovu knjiga koje su na fotografijama možemo vidjeti što se čita, kakva je kvaliteta knjiga i najvažnije za nas knjižničare – tko čita. Živimo u vremenu kada se čita više nego se ikada čitalo, ali se čita s drugih medija. Knjiga je ostala malo po strani. Iako, podatci iz SAD-a pokazuju da se do 2015. više čitalo s ekrana, a od 2015. se opet više čita s tiskane knjige, što je dobro po knjigu. Kroz ciklus ‘Knjige na plaži’ sam došao do spoznaje da su na 80 % fotografija žene. Dakle, uglavnom više čitaju žene, a muškarci ne čitaju. Mislim da je u svim knjižnicama u Hrvatskoj veći broj žena čitatelja, nego muškaraca. Nakon što sam napravio ciklus fotografija radio sam dublju analizu koja je pokazala kako je čitanost kod muškaraca počela padati kada su u Hrvatsku stigle kladionice.  Također, kada gledamo ciklus ‘Knjige na plaži’ možemo vidjeti kakve knjige čitamo. Prije su knjige bile u kvalitetnom, tvrdom uvezu, a danas je sve većinom meki uvez“, istaknuo je Divić.

Jure Divić piše i fotografira za HINU, Pixsell te američku fotoagenciju Shutterstock, a dosada je objavio i pet knjiga.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Američki ‘Photographer`s Forum’ 2000. uvrstio ga je u katalog najboljih fotografa na svijetu, HTZ dodijelila mu je 2003. nagradu za najbolju dokumentarno-umjetničku fotografiju, a 2010. nagradu ‘Čovjek – ključ uspjeha’. Dobitnik je i Srebrne plakete na 23. Međunarodnoj Izložbi fotografija ‘Otok i more’, a Grad Vrgorac mu je 2018. dodijelio Javno priznanje, odnosno Osobnu nagradu.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content