30. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade, poruku uputio i gradonačelnik Milan

 

Prije 30 godina, 28. travnja 1991., na samome početku agresije na Hrvatsku, osnovana je 4. gardijska brigada.

Prvi borbeni zadatak brigade bila je akcija oslobađanja Kruševa, nakon čega su sudjelovali u različitim oslobodilačkim akcijama od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama “Tigar” i “Vlaštica”.

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

Nakon Dubrovnika i južnog bojišta brigada je sudjelovala u operaciji “Maslenica” koju je, kao i sve operacije prije, uspješno izvršila. Nakon Maslenice, brigada sudjeluje u akcijama “Zima ’94.”, “Skok-1” i “Skok-2”, “Ljeto ’95”., a potom u akcijama “Oluja” i “Maestral”.

Povodom 30. obljetnice osnutka brigade, poruku je uputio i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

„Prije točno 30 godina, na današnji dan, 28. travnja 1991. ustrojena je legendarna 4. gardijska brigada. Tijekom cijeloga Domovinskoga rata, pripadnici brigade dali su ogroman doprinos u obrani Hrvatske, a posebice hrvatskoga juga.

Sve svoje zadaće izvršavali su pod geslom „In hoc signo vinces – u ovom ćeš znaku pobijediti“ – i tako bi na kraju svake njihove bitke i bilo!

Čestitam vam 30. obljetnicu vašega osnutka i hvala vam na svemu! Vaš doprinos u stvaranju naše Hrvatske ne smijemo i nećemo nikada zaboraviti“, poručio je gradonačelnik Milan.

FOTO: arhiva/ obilježavanje 25. obljetnice VRO 'Oluja' u Metkoviću

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content