Povodom početka radova na Aglomeraciji Metković održana uvodna konferencija toga projekta

 

U Galeriji Gradskoga kulturnoga središta danas je održana uvodna konferencija projekta ‘Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković’ – jednoga od najvažnijih infrastrukturnih projekata u povijesti Metkovića. Uz gradonačelnika Dalibora Milana te direktora tvrtke Metković d.o.o. Filipa Dominikovića okupljenima su se obratili i župan Nikola Dobroslavić i saborski zastupnik Branko Bačić.

Projekt je to ukupne vrijednosti 448.662.361,25 kn (s PDV-om), pri čemu je udio financiranja od strane EU 70, 68%. Ostatak se financira sredstvima Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarskoga i održivog razvoja, Grada Metkovića i gradske tvrtke Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda.

Projekt se sastoji od sedam elemenata, a najvažniji je svakako  ‘Izgradnja sustava javne odvodnje na području aglomeracije Metković i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže’ na kojemu radovi počinju danas u Splitskoj ulici. Radove izvodi španjolska tvrtka ‘Comsa’, a tijekom svibnja kreću i na desnoj obali u Norinskoj ulici te u Ulici Ćirila i Metodija.

„Projekt se sastoji od dvije komponente: Sanacije i dogradnje sustava odvodnje u aglomeraciji Metković što uključuje izgradnju 44.491 m gravitacijskih kolektora, 1.418 m tlačnih vodova, 16 crpnih stanica, 2.326 prespajanja postojećih kućnih priključaka, 1.745 novih priprema za kućne priključke, 90 m sanacije bez raskopavanja, sanaciju 100 revizijskih okana, sanaciju 150 spojeva kućnih priključaka na kolektore te 15.107 m SDNU – sustava daljinskog nadzora i upravljanja te Rekonstrukcije i dogradnje sustava vodoopskrbe unutar grada Metkovića što uključuje rekonstrukciju 11.875 m vodoopskrbnih cjevovoda, dogradnju 5.551 m vodoopskrbnih cjevovoda, prespajanje 1.340 kućnih priključaka, nabavu i ugradnju 5.500 vodomjera za daljinsko očitanje potrošnje s pripadnim terminalima i repetitorima te izgradnju 11 lokalnih stanica za podizanje tlaka“, kazao je direktor tvrtke Metković d.o.o. Filip Dominiković.

Gradonačelnik Dalibor Milan u svome se obraćanju prisjetio svega onoga što je prethodilo početku izvođenja radova.

„Ovo je velik dan za grad Metković i građane. Ovom prilikom zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta, posebice direktoru Dominikoviću i njegovom timu. Kao što smo čuli, krećemo u Splitskoj ulici, a nakon nje s Ulicom Ćirila i Metoda. Ovom prilikom, pozvao bih i naše sugrađane na strpljivost. Radovi će se odvijati po fazama i jasno je da će dolaziti do posebne regulacije prometa i prekida u vodoopskrbi. Tako da želim apelirati na građane da budu strpljivi jer je dugoročni benefit za sve nas zaista velik“, kazao je gradonačelnik Milan koji se medijima osvrnuo i na prozivke članova Mosta koji su u priopćenju za medije istaknuli kako je prilikom dolaska na vlast imao gotov projekt te ga ‘držao u ladici’ od 2017. godine.  

„Ovom prilikom osvrnuo bih se na prozivke mojih političkih oponenata koji me optužuju da projektom obmanjujem građane Metkovića te da sam ga držao u ladici od 2017. do danas. To sve govori o temeljnom nepoznavanju projekta i problematike vezane za Aglomeraciju. Tijekom predizborne kampanje, 2017. godine, obmanuli su javnost i rekli da bi radovi trebali početi za mjesec dana. Kako su bez lokacijske i građevinske dozvole mogli početi tada? Građani Metkovića moraju znati da je lokacijska dozvola ishođena u rujnu 2017., a građevinska dozvola u listopadu 2018. godine! Na prvom sastanku u Hrvatskim vodama u Zagrebu, Aglomeracija Metković je proglašena najnespremnijim projektom od svih takvih u Republici Hrvatskoj. Na trasi od 42 kilometra niti jedan metar trase vlasnički nije bio uređen, niti bi ikad bio riješen na način na koji su krenuli, ne zato što nisu htjeli, nego zato što nisu znali!  Mi smo po dolasku na čelo Grada krenuli s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na nepunih 400 parcela te dokazali pravni interes, što je bio preduvjet za ishođenje građevinske dozvole. Nakon toga je slijedila priprema aplikacije i ugovaranje sredstava te provođenje šest postupaka javne nabave, od kojih smo pet već ugovorili bez žalbi, što smatram velikim uspjehom i dobro odrađenim poslom. Sve to rezultiralo je današnjim otvorenjem radova“, istaknuo je Milan.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je gradonačelniku na projektu Aglomeracije te napomenuo da je na području DNŽ ugovoreno europskih projekata u vrijednosti od 7 milijardi kn.

„Mogu samo čestitati gradonačelniku Milanu i suradnicima na ovom projektu. Znamo da projekte Aglomeracije imaju i gradovi Ploče i Dubrovnik, međutim Grad Metković je korak ispred njih. Sjajno je da su gradonačelnik i njegov tim uspjeli privući europska sredstva za projekt Aglomeracije te time pridonijeti ukupnoj apsorpciji europskih fondova u našoj županiji koja je najbolja u Hrvatskoj upravo po povlačenju i ugovaranju novca iz EU fondova.  Mi imamo sedam milijardi kuna vrijednih projekata koje smo ugovorili iz europskih fondova koje smo prepoznali još i prije samoga ulaska RH u EU“, kazao je župan Dobroslavić.

Na početak radova u Metkoviću osvrnuo se i saborski zastupnik Branko Bačić. 

„Iznimna mi je čast što sam danas sudjelovao na ovoj konferenciji kojom se započinje aktivnost na projektu Aglomeracije koji je preduvjet razvoja Metkovića. Naime, znamo da se u ovom trenutku na području DNŽ provode projekti u vrijednosti od 7 milijardi kn, pri čemu su vezani za različita područja, poput cestovne infrastrukture, komunalne infrastrukture itd. Svi ti projekti doprinose gospodarskome razvoju našega područja! Aglomeracija Metkovića je jedan od projekata koji ponajviše doprinosi gospodarskome razvoju jer se ne može ulagati u gospodarske projekte ako se ne ulaže u očuvanje okoliša i održivi razvoj“, poručio je saborski zastupnik Branko Bačić.

Planirani završetak radova na projektu Aglomeracije Metković je 36 mjeseci.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content