Od 1. lipnja novo popuštanje mjera, poznati i detalji o COVID potvrdama

 

U Hrvatskoj se nastavlja trend pada novozaraženih od koronavirusa. U posljednja 24 sata zabilježeno je 525 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4633. Postotak pozitivnih u testiranima je devet posto.

Podatci su to koje je na konferenciji za medije objavio Nacionalni stožer za civilnu zaštitu. Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Davor Božinović govorio je i o Covid potvrdama koje će koristiti cijepljene ili testirane osobe te oni koji su preboljeli COVID-19.

„Osim za putovanja može se koristiti digitalna potvrda i za širu primjenu, a to će ovisiti za što će se sve pojedina država članica pojedinim rješenjima opredijeliti. Mi ćemo nastaviti donositi odluke kad je riječ o mjerama ograničenja, a ovo će biti pomoćno sredstvo da pod određenim uvjetima pustimo neke događaje. Postojao je veoma šarolik pristup, pokušaji da se potvrde krivotvore, nisu bile unificirane, sad je cijeli sustav unificiran i znat će se tko izrađuje QR kod i neće se u njega sumnjati u bilo kojoj drugoj državi članici. Očita se kod i možete nastaviti tamo gdje ste krenuli. Ovim se olakšava prelaz granica na siguran način“, kazao je Božinović dodavši da se od 1. lipnja ide i s novim popuštanjem mjera.

„Mjere ističu 31. svibnja i do tada ćemo vidjeti u kojem smjeru ići dalje s popuštanjima, a onda postupno uvoditi i ova pomagala kako bismo otvorili neke djelatnosti za koje se nismo nadali dok nije krenulo cijepljenje, a onda i ova tehnička rješenja“, istaknuo je.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content