Grad Metković partner u projektu ‘dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja’

 

Grad Metković partner je u projektu ‘dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja’ čija je provedba započela u siječnju.

Glavni cilj ‘dRural’ projekta je razviti i implementirati tržište digitalnih usluga za europske ruralne regije u području socijalnih i zdravstvenih usluga te poljoprivrede. Mreža digitalnih usluga namijenjena je stanovnicima ruralnih područja, a u Hrvatskoj obuhvaća teritorij Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt će istovremeno stvoriti mogućnost za gospodarski rast i razvoj te u konačnici pridonijeti poboljšanju kvalitete života. Cilj projekta je i osiguravanje njegove održivosti nakon završetka te replikacija rješenja na druge europske teritorije.

Back to black_baner
Back to black_baner

Digitalna mreža usluga će biti predstavljena  zajedničkom online platformom na kojoj će biti dostupne usluge poput zdravstva, socijalne skrbi, e-uprave, poljoprivredne i IT usluge. Kako bi se osigurala uspješna provedba projekta, provesti će se niz aktivnosti koje će omogućiti bolju pokrivenost ruralnih područja širokopojasnom Internet mrežom, a daljnja eksploatacija rezultata projekta osigurat će se repliciranjem rezultata na druge europske teritorije, odnosno „zrcalne regije“.

Međunarodni konzorcij okuplja 31 partnera iz devet europskih zemalja, a digitalno tržište usluga prvo će se primijeniti u četiri ruralne regije EU: Extremadura (Španjolska), Jämtland Härjedalen (Švedska), Dubrovačko-neretvanska županija (Hrvatska) i Regija Gelderland Midden (Nizozemska).

Osim Grada Metkovića, partnere iz Hrvatske predstavljaju Dom zdravlja Metković, Dubrovačko-neretvanska županija i Tera Tehnopolis d.o.o. Projektom ‘dRural’ Dom zdravlja Metković razvit će virtualnu čekaonicu, Grad Metković virtualnu tržnicu, dok će Dubrovačko-neretvanska županija uz pomoć tvrtke Tera Tehnopolis d.o.o. replicirati razvijeno rješenje u “zrcalnu regiju”.

Provedba projekta će trajati do lipnja 2024. godine, a financiran je iz programa Obzor 2020 Europske unije koji obuhvaća područje istraživanja i inovacija u razdoblju 2014. – 2020.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content