Grad Metković partner u projektu ‘dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja’

 

Grad Metković partner je u projektu ‘dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja’ čija je provedba započela u siječnju.

Glavni cilj ‘dRural’ projekta je razviti i implementirati tržište digitalnih usluga za europske ruralne regije u području socijalnih i zdravstvenih usluga te poljoprivrede. Mreža digitalnih usluga namijenjena je stanovnicima ruralnih područja, a u Hrvatskoj obuhvaća teritorij Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt će istovremeno stvoriti mogućnost za gospodarski rast i razvoj te u konačnici pridonijeti poboljšanju kvalitete života. Cilj projekta je i osiguravanje njegove održivosti nakon završetka te replikacija rješenja na druge europske teritorije.

Digitalna mreža usluga će biti predstavljena  zajedničkom online platformom na kojoj će biti dostupne usluge poput zdravstva, socijalne skrbi, e-uprave, poljoprivredne i IT usluge. Kako bi se osigurala uspješna provedba projekta, provesti će se niz aktivnosti koje će omogućiti bolju pokrivenost ruralnih područja širokopojasnom Internet mrežom, a daljnja eksploatacija rezultata projekta osigurat će se repliciranjem rezultata na druge europske teritorije, odnosno „zrcalne regije“.

Međunarodni konzorcij okuplja 31 partnera iz devet europskih zemalja, a digitalno tržište usluga prvo će se primijeniti u četiri ruralne regije EU: Extremadura (Španjolska), Jämtland Härjedalen (Švedska), Dubrovačko-neretvanska županija (Hrvatska) i Regija Gelderland Midden (Nizozemska).

Osim Grada Metkovića, partnere iz Hrvatske predstavljaju Dom zdravlja Metković, Dubrovačko-neretvanska županija i Tera Tehnopolis d.o.o. Projektom ‘dRural’ Dom zdravlja Metković razvit će virtualnu čekaonicu, Grad Metković virtualnu tržnicu, dok će Dubrovačko-neretvanska županija uz pomoć tvrtke Tera Tehnopolis d.o.o. replicirati razvijeno rješenje u “zrcalnu regiju”.

Provedba projekta će trajati do lipnja 2024. godine, a financiran je iz programa Obzor 2020 Europske unije koji obuhvaća područje istraživanja i inovacija u razdoblju 2014. – 2020.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content