U Kuli Norinskoj predstavljen projekt FIRESPILL i potpisan ugovor o izgradnji Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite

 

U Domu kulture u Krvavcu u petak je upriličeno predstavljanje projekta FIRESPILL, a ovom prilikom potpisan je i Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj.

Ugovor su potpisali župan Nikola Dobroslavić s predstavnikom izvođača radova tvrtke Doko građenje iz Metkovića Šimom Doko, uz nazočnost zamjenika župana Joška Cebala i Žakline Marević, načelnika Općine Kula Norinska Nikole Krstičevića te ravnateljice RRA DUNEA Melanije Milić.

Godzilla_baner
Noina arka
Majčinski instinkt

Župan Dobroslavić ovom je prilikom naglasio kako je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija u Hrvatskoj u privlačenju sredstava iz EU. Istaknuo je uspješnu suradnju Županije i Općine Kula Norinska koja se još jednom potvrdila kroz projekt koji je prijavila RRA DUNEA.

Inače, vrijednost danas potpisanog ugovora je nešto veća od sedam milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava iz fondova EU, a 15 posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija. Nositelj projekta koji okuplja 14 partnera iz Italije i Hrvatske je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, kojem će sjedište Centra biti u Vučevici odakle će koordinirati, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća. Splitski i neretvanski Centar uspostavit će trajnu prekograničnu suradnju s Trening-parkom Belvedere di Fabriano (regija Marche) u Italiji, koji će svoju infrastrukturu također unaprijediti iz ovog projekta.

Cilj projekta FIRESPILL je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu učinkovitijeg rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Kroz projekt će se nabaviti sigurnosna oprema, hitna vozila na kopnu i moru, te će se izgraditi i uspostaviti spomenuti centri za naprednu obuku.

Dubrovačko-neretvanska županija na raspolaganju ima oko 12 milijuna kuna, kojim će kroz sve planirane aktivnosti i gradnju Centra značajno doprinijeti unaprjeđenju sustava prevencije od požara i ostalih opasnosti na području doline Neretve i okolice.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU na svojim službenim stranicama objavilo je informaciju da je u Republici Hrvatskoj ugovoreno ukupno 11 strateških projekata, od čega se svi provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a FIRESPILL je izdvojen kao financijski najvrijedniji.

Projekt je ugovoren kroz Program prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020, te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a pripremu je odradila Regionalna agencija DUNEA u sklopu provedbe projekta ‘Znanjem do EU fondova’ koja će nastaviti pružati i stručnu pomoć u provedbi ovog značajnog projekta.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content