Šetalište na Unki imenovano ‘Šetalištem A satnije ZNG-a Metković’

 

Šetalište na Unki imenovano je Šetalištem ‘A’ satnije Zbora narodne garde Metković. Ploču s imenom svečano je otkrila Biljana Žderić, sestra Renata Čovića, prvoga poginuloga pripadnika postrojbe, uz nazočnost gradonačelnika Dalibora Milana, zamjenika gradonačelnika Roberta Doke, pročelnika Jedinstvenoga upravnoga odjela Grada Metkovića Ivice Popovića, pripadnika veterana ‘A’ satnije ZNG-a Metković te veterana 4. gardijske brigade.

Podsjetimo, ‘A’ satnija ZNG-a Metković bila je prva ustrojena postrojba HV-a u dolini Neretve i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Postrojba je bila okosnica buduće 116. brigade HV-a, a imala je ogroman doprinos u obrani RH, posebice hrvatskoga juga. Kroz postrojbu je prošlo oko 200 pripadnika, više desetaka ih je ranjeno, a poginulo je njih četvero – Renato Čović, Eugen Erjauc, Mario Nikolić- Kiš i Stjepan Dropulić.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

„A satnija ZNG Metković osnovana je 1. lipnja 1991. u vojarni nekadašnjeg objekta “Betona” u Industrijskoj ulici. Prvo ‘vatreno krštenje’ bila je akcija Male bare, gdje je postrojba, mogu reći, odigrala presudnu ulogu. Nakon toga je slijedilo južno bojište, Čepikuće, Slano, Ston, Dubrovnik, pa Neum i Stolac, da bi 1993. završila u sastavu 4. gardijske brigade gdje joj je mjesto bilo od prvoga dana. Nakon toga su uslijedile operacije Maslenica, Oluja i Južni potez“, kazao je jedan od zapovjednika ‘A’ satnije ZNG-a Metković Dane Rendulić.

Podsjetimo, odluku o imenovanju šetališta na Unki ‘Šetalištem ‘A’ satnije ZNG-a Metković donijelo je Gradsko vijeće Grada Metkovića, a na prijedlog gradonačelnika Dalibora Milana.

„U čast svim braniteljima koji su činili postrojbu, predložio sam Gradskome vijeću Grada Metkovića da se šetalište od Lučkoga mosta prema prostorijama VK Neretvanski gusar nazove imenom postrojbe i iznimno sam sretan što je taj prijedlog prihvaćen. Neka nas ploča s imenom postrojbe svakodnevno podsjeti na trenutke Domovinskoga rata, na naše branitelje, naše poginule branitelje, njihove obitelji te veliki doprinos koji su dali u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Ovim putem želim još jednom čestitati 30. obljetnicu od osnutka ‘A’ satnije ZNG-a Metković i podsjetiti sve naše branitelje da su im moja vrata uvijek otvorena“, kazao je gradonačelnik Milan.

Kao dio programa obilježavanja 30. obljetnice od osnutka ‘A’ satnije ZNG-a Metković, poslije svečanoga otkrivanja ploče s imenom, održan je i mimohod s velikom hrvatskom zastavom u kojem su sudjelovali i članovi Gradske glazbe te Biciklističkoga kluba Relaks, a nakon čega su položeni vijenci i zapaljen svijeće pred Spomenikom poginulim braniteljima iz Domovinskoga rata na Trgu kralja Tomislava. Svečanost obilježavanja 30. obljetnice od ustroja ‘A’ satnije ZNG-a Metković nastavlja se turnirom u boćanju koji će danas biti održan u Vidu.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content