Raste broj novozaraženih u Metkoviću, gradski Stožer poziva na oprez

 

Stožer civilne zaštite Grada Metkovića poslao je priopćenje za javnost u kojem su istaknuli kako je ponovno došlo do većeg proja novozaraženih u Gradu te pogoršanja epidemiološke situacije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

„Nakon što je Metković u proteklom razdoblju po pitanju bolesti COVID-19 pratila povoljna epidemiološka situacija, podatci županijskoga Stožera za civilnu zaštitu jasno pokazuju kako se ista posljednjih dana pogoršava.

U skladu s tim, želimo odmah reagirati te pozvati građane na oprez i najvažnije, na važnost pridržavanja  epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer za civilnu zaštitu!

Naime, nakon prikupljenih kontakata od strane epidemiološke službe, jasno je kako je veći broj novozaraženih u Metkoviću posljedica veće svadbene svečanosti. Kao što je poznato,  popuštanjem epidemioloških mjera, od 28. svibnja iznimno je dopušteno održavanje svadbenih svečanosti s najviše 120 uzvanika te jasno navedenim mjerama i preporukama koje organizator MORA provesti! Među mjerama je svakako najvažnije naglasiti kako uzvanici na svadbama mogu biti samo osobe koje su:

  • prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19, odnosno, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, primile jednu dozu prije više od 14 dana ili
  • preboljele bolest COVID-19, a da od preboljenja nije prošlo više od 180 dana ili
  • preboljele bolest COVID-19 i cijepile se najmanje jednom dozom cjepiva ili
  • unatrag 72 sata bile negativne prilikom testiranja PCR testom ili unatrag 48 sati bile negativne prilikom testiranja brzim antigenskim testom na SARS-CoV-2,

Organizator svadbene svečanosti obvezan je, prije ulaska u prostor gdje se svadbena svečanost održava, provjeriti ispunjavaju li sve osobe koje će biti na svadbenoj svečanosti propisane uvjete, a koji se dokazuju EU digitalnom COVID potvrdom ili potvrdom izdanom od nadležnog liječnika ili nadležne zdravstvene ustanove.

Podsjetit ćemo kako je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu najavio i novu odluku o dodatnom popuštanju mjera, a koja bi na snagu trebala stupiti 1. srpnja. Iako će se novo popuštanje odnositi na cijelu Republiku Hrvatsku, područja koja se smatraju rizičnima mogu ostati izuzeta, kao što je to bilo i dosada.

Zbog toga želimo naglasiti na važnost pridržavanja i poštivanja epidemioloških mjera, kako na svadbenim svečanostima, tako i na svim ostalim okupljanjima.  Na taj način štitimo zdravlje, ali i zajednički pridonosimo normalnom odvijanju gospodarske aktivnosti, što je od iznimne važnosti, posebice uoči nadolazeće turističke sezone.  

Budimo primjer odgovornoga ponašanja! Čuvajmo naš grad! Čuvajmo jedni druge!“

Robert Doko,

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Metkovića

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content