Srednja škola Metković postala dio Europske mreže Plavih škola

 

Lijepe vijesti stižu nam iz Srednje škole Metković koja je 9. lipnja 2021. postala dobitnica certifikata europske mreže Plavih škola, a što su postigli sudjelovanjem u projektu ‘Blue School EU4Ocean’ kojega provodi prof. savjetnica Zorana Vekić sa svojim učenicima.

Mreža je koalicija koja povezuje raznolike organizacije projekte i ljude, koji doprinose održivom upravljanju oceanima. Sastoji se od 3 komponente:

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

1. Platforme za organizacije i pojedince uključene za inicijative za oceansku pismenost
2. Europskog foruma mladih za ocean
3. Mreže europskih Plavih škola

Ovakvim priznanjem škola je potvrdila svoju oceansku pismenost te postavši dijelom europske mreže Plavih škola, postaje primjerom proširivanja kurikularnih ishoda i opismenjavanju mladih o Jadranu ovažnosti mora za život na zemlji. Ciljevi projekta bili su stjecanje znanja o UN agendi održivog razvoja, razvijanje kritičkog mišljenja te aktivno djelovanje u školi i zajednici, s ciljem prepoznavanja potreba osmišljavanja inovativnih rješenja i konkretnog doprinosa zajednici.

Kroz ishode, učenici su naučili razlikovati i opisati globalne ciljeve održivog razvoja i osvijestiti osobnu odgovornost prema budućim organizacijama, što je preduvjet za stvaranje društva temeljenoga na održivom razvoju.

U zaključku projekta učenici su prepoznali potrebe, osmislili kreativne oblike djelovanja i rješavanja problema surađujući s lokalnom zajednicom i dobrovoljnim roniocima udruge „ Leut“. Tako su se konkretno upoznali s globalnim ciljevima održivog razvoja do 2030. godine. Sudjelovanje učenika i mladih je tako postala ne samo obveza škole, već cjelokupnog društva.

Naše projektne aktivnosti su bile uključene u nastavni kurikulum te su se odvijale kroz cijelu godinu. Podudarale su se s ishodima Međupredmetne teme Održivi razvoj, a usmjeren na osmišljavanje poučavanja poticanja učenika na usvajanje sustava vrijednosti.

U EU se svake godine proizvede 27 milijuna tona plastičnog otpada, a samo 1/3 se reciklira. Osim plastike tu je i nafta, odbačene ribarske mreže te otpadne vode. Stoga smo na platformi Marine Forum surađujući kroz eTwinning projekt s kolegama iz Portugala i Rumunjske predstavili svoj film snimljen u suradnji s lokalnom zajednicom o čišćenju podmorja ušća Delte Neretve. Tako su lokalni ronioci upotpunili promociju našeg projekta ujedno koristeći tzv. „Blue Bag“. Plava vreća ima inicijativu da se moru vrati što nam daje – čistoću, ljepotu i ljubav. Pristaše ove inicijative šire je diljem obale pa se tako i naša akcija našla oglašena na njihovim Facebook stranicama i traje još od 2017. godine u kontinuitetu!

Učenici su također naučili praviti prirodne kozmetičke preparate temeljene na bio bazi te smo, osim prirodne kozmetike bez polietilena, izrađivali u školskom laboratoriju i prirodne sapune. Ovu aktivnost smo zabilježili u alatu StoryJumper (https://www.storyjumper.com/book/read/101169306).

Učenici iz smjera građevinski tehničar i tokarski tehničar izradili su prigodan drveni pribor za jelo (kao zamjenu za jednokratni plastični) te morsku kornjaču kao zaštitni znak Mediterana.

Slijedio je odlazak na godišnji „Susret Mladih Mediterana„ u Nicu, Francuska (CDMM – Centre De Decouverte Mer et Montagne), gdje smo predstavili i utjecaj plastike u posudama za brzu hranu (take away food containers). Na višednevnom predstavljanju sudjelovao je učenik i njegov mentor prof. savjetnik. 

Za provedbu projekta se zainteresirao i FILOZOFSKI FAKULTET u Zagrebu (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti) te nas uključio u međužupanijsko istraživanje „Kreativnost i konceptualna integracija u učenju i poučavanju stranih jezika i matematike“ – izrada i pilotiranje projekta.

Suradnja se odvijala s voditeljicom projekta izv. prof. dr. Renatom Geld i izv. prof. Kristinom Kocijan.

Na taj način smo konkretno doprinijeli poticanju razmišljanja o ljudskim uzrocima i posljedicama na prirodu. Oblikovanje održivog društva je ujedno i odgovorno sudjelovanje mladih te je stoga obrazovanje za održivi razvoj ne samo obveza škole, već cjelokupnog društva.

Zorana Vekić, prof. savjetnik, voditeljica ŽSV za DNŽ

Certifikat – Srednja škola Metković postala je dio Europske mreže Plavih škola, 9. lipnja 2021.

 

Predstavljanje projekta na međunarodnom susretu mladih Mediterana u Nici, Francuska

Kornjača kao simbol Mediterana (izrada tokara Srednje škole Metković)

Izrada višekratnog pribora za jelo (Građevinski tehničari, Srednja škola Metković)

 

 

Izrada prirodnih kozmetičkih preparata bez polietilena

Promocija BlueBag projekta na istoimenoj Facebook stranici – Akcija udruge ronioca „Leut“ iz Blaca

 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content