Nikola Vučković i Pero Štrbe dobitnici Nagrada Grada Metkovića za životno djelo

 

Na sjednici Gradskoga vijeća danas je usvojen prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Metkovića za 2021. godinu, a koja će dobitnicima biti uručena na Svečanoj sjednici, povodom blagdana Sv. Ilije i Dana Grada Metkovića.

Nagrade Grada Metkovića za životno djelo dobili su Nikola Vučković (posmrtno) te Pero Štrbe.

Vučković – autor grba i zastave Grada Metkovića, Velikog i Malog štita kneza Domagoja…

Nikola Vučković rođen je 5. siječnja 1956. u Metkoviću gdje završava Osnovnu školu. Srednju školu primijenjenih umjetnosti – smjer kiparstvo i industrijsko oblikovanje završio je u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na ALU i Sarajevu 1980. godine u klasi prof. Alije Kučukalića. Uz kiparstvo, bavio se slikarstvom i dizajnom te je bio član Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split i Dubrovnik, Udruge likovnih umjetnika BiH te osnivač i predsjednik Udruge likovnih umjetnika En Face.

Autor je 19 javnih skulptura i spomenika u Hrvatskoj i BiH. Izlagao je na 50 samostalnih izložbi (Hrvatska, BiH, Slovenija, Malezija) te sudjelovao na preko 380 skupnih selektivnih i pozivnih izložbi u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Mađarskoj i Italiji.

Živio je u Metkoviću i u Širokom Brijegu gdje je 24 godine radio kao profesor kiparstva i kiparske tehnologije na ALU Sveučilišta u Mostaru. Bio je i gostujući profesor kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.  Godine 2003. pokreće Međunarodnu izložbu ‘Privatno i javno’ u Širokom Brijegu te utemeljuje istoimenu nagradu za mlade umjetnike. Djela mu se nalaze u mnogim galerijskim i muzejskim te privatnim zbirkama u Hrvatskoj, BiH, Španjolskoj, Francuskoj i Vatikanu.  Sa suprugom, akademskom slikaricom Draganom Nuić-Vučković, osnovao je privatnu NV galeriju u sklopu ateliera Vučković u obiteljskoj kući u Širokom Brijegu, u kojoj se organiziraju izložbe umjetnika iz BiH i regije.

Autor je grba i zastave Grada Metkovića (povijesni izvor za grb pronašao u poznatome Katalonskom portulanu-peljaru, na kojemu je područje donje Neretve označeno zastavom s dva plava i dva bijela kvadrata), Velikog i malog štita kneza Domagoja koji se dodjeljuju pobjednicima Maratona lađa na Neretvi, Spomen stećka postavljenog 1995. godine na Željezničkom kolodvoru u Metkoviću povodom 110. obljetnice puštanja u promet pruge Metković-Mostar, dizajna prvog višebojnog autobusa i Jugoslaviji kojeg je tvrtka ‘Razvitak’ predstavila na izložbi u Frankfurtu, dizajna autobusa Globtour, Spomenika žrtvama Domovinskog rata DNŽ (Bistrina kod Stona) itd.

Preminuo je u KBC-u Mostar 16. lipnja 2020. godine u 64. godini života.

 

Štrbe je prilikom snimanja uz prvu crtu bojišnice doživio i ranjavanje…

Pero Štrbe svojim radom i djelom od samog početka do kraja Domovinskog rata pratio je na prvim crtama bojišnice najelitnije postrojbe hrvatske vojske, posebice gardijske brigade i specijalne postrojbe policije.

Prilikom snimanja ratnih djelovanja neposredno uz prvu crtu bojišnice doživio je i ranjavanje.

Pero je svojom kamerom i snimkama sa iste svjedočio o strahotama rata na Južnom Bojištu, kako hrvatskoj tako i svjetskoj javnosti. Iste i danas daju mladim naraštajima mogućnost da mogu spoznati istinu o Domovinskom ratu. Ostale su zapažene njegove snimke i reportaža nakon prve pobjede nad srpsko-crnogorskim agresorom u Čepikućama, kao i snimke borbi za oslobađanje Čepikuća nakon njihovog pada, snimke ulaska hrvatske vojske u oslobođeno Slano kao i prvi ulazak cestom u deblokirani Dubrovnik 1992. godine. Također su ostale upečatljive snimke oslobađanja Popova polja i Ravnog te Dubrava, Stoca i Bune u susjednoj BiH.

Snimio je i dva bombardiranja grada Metkovića iz zrakoplova JNA i to prvi put kad su bačene tri teške bombe tipa FAB-250 takozvane ,,krmače” i drugi put kad su gađani mostovi na Neretvi. Snimku eksplozije bačene bombe iznad crkve sv. Ilije preuzele su od HRT-a i u svojim programima objavile mnogobrojne svjetske televizijske kuće.

O napadima neprijateljskih zrakoplova na Metković svjedočio je na Županijskom sudu u Dubrovniku u procesu za ratni zločin protiv pilota takozvane Jugoslavenske narodne armije.

Dio Životnog djela Pere Štrbe koje iza njega ostaje, jest i uspostava te organizacija rada dopisništva Hrvatske televizije Metković koje od 1998. godine do danas na najbolji način promiče grad Metković i neretvansku dolinu. Zahvaljujući radu djelatnika dopisništva,  promoviran je ne samo naš grad nego i cijela neretvanska dolina i to u svim segmentima od života ljudi, poljoprivrede, kulture, gospodarstva, politike, sporta i drugim područja.

Osim područja društvenih, privrednih, kulturnih i inih djelatnosti Pero Štrbe vrlo uspješno prati i sva događanja vezana uz veteransku populaciju izniklu iz Domovinskog rata, kroz zbivanja vezana uz obilježavanje obljetnica, otkrivanje spomenika, otkrivanje ulica i šetališta imenovanih po ratnim postrojbama ili imenima poginulih branitelja, posebice veterana 4. Gardijske brigade 116. brigade Hrvatske vojske kao domicilne neretvanske postrojbe.

 

Ostali laureati 

Ostali ovogodišnji laureati Grada Metkovića su Pavo Jerković koji je nagradu Sv. Ilija dobio u području turizma, dok ju je u području zdravstva dobila Mira Kevo (posmrtno).  Dobitnica nagrade Narona u području obrazovanja je Senka Rodin, a u području kulture Nada Podnar. Ovogodišnji prvak 1. ŽNL Dubrovačko-neretvanske ONK Metković dobio je nagradu Ždral, u području sporta.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content