Potpisan Sporazum o očuvanju i zaštiti močvarnog područja doline rijeke Neretve

 

Gradonačelnik Dalibor Milan danas je s ravnateljicom županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Marijanom Miljas Đuračić potpisao Sporazum o očuvanju i zaštiti močvarnog područja doline rijeke Neretve.

Riječ je o Sporazumu kojim se utvrđuje suradnja Grada Metkovića i Javne ustanove vezana uz promicanje prirodnih vrijednosti i nematerijalne kulturne baštine, interpretaciji i valorizaciji zaštićenih prirodnih vrijednosti, uspostavi posjetiteljske infrastrukture, provođenju preventivnih mjera zaštite od požara te suzbijanju požara tršćaka.

Grad Metković samo je jedan od dionika s kojim je Javna ustanova danas potpisala taj Sporazum, a koji je krajnji rezultat projekta Koordinirano upravljanje močvarnim područjima u prekograničnoj regiji Italija-Hrvatska (CREW), financiranog u sklopu prekograničnog programa INTERREG Italija – Hrvatska.

Projekt CREW ima za cilj osigurati veću koordinaciju između različitih razina prostornog planiranja i nadležnih tijela za upravljanje močvarnim područjima, uz ograničavanje sukoba između pitanja očuvanja prirode i gospodarskih aktivnosti.

Delta rijeke Neretve, kao međunarodno važno močvarno područje (Ramsar područje), sa svojih osam zaštićenih dijelova prirode i kao područje europske ekološke mreže Natura 2000, jedno je od ciljanih lokacija projekta, gdje aktivnosti provodi ova Javna ustanova.  Potpisivanjem današnjega Sporazuma ostvaren je dodatan poticaj u provedbi svih aktivnosti s dionicima, kojima je cilj zaštita i unaprjeđenje svih prirodnih vrijednosti doline Neretve.  Sporazum su tako potpisali ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA-e Melanija Milić, predstavnici jedinica lokalne samouprave, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, turističkih zajednica, vatrogasnih i policijskih službi, udruga te dionici iz BiH.

„Naša Javna ustanova ulaže značajne i iznimne napore, ne samo u zaštitu i očuvanje svih prirodnih vrijednosti, nego i u njihovo aktivno upravljanje te održivo korištenje. Područje doline Neretve je iznimno važno područje, ne samo na lokalnoj i regionalnoj, već i na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini. U svom upravljanju se susrećemo s brojnim izazovima, a vrlo važna nam je suradnja sa svim dionicima, među kojima su jedinice lokalne i regionalne samouprave, sektor vodnog gospodarstva, šuma, policije i vatrogasaca. Oni su nam iznimno važni partneri, a ujedno su i ključni dionici za upravljanje i zaštitu očuvanja svih prirodnih vrijednosti doline Neretve. Potpisnici današnjeg Sporazuma bili su i dionici iz BiH, čime je isti poprimio i Međunarodni karakter“, kazala je ravnateljica županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Marijana Miljas Đuračić.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i župan Nikola Dobroslavić te savjetnica župana Žana Marević. Župan Dobroslavić također je istaknuo važnost ovoga Sporazuma.

„Kao što znamo, cijela naša županija je doista obdarena prirodnim vrijednostima, a posebno se to može reći za dolinu Neretve. To je bogatstvo koje moramo štititi. Također, moramo ih štititi na način da ne ometaju razvoj određenog područja i kvalitetu života sugrađana na tom području. Mislim da smo to dosada i postigli te sam siguran da ćemo to postizati i u budućnosti. Vrlo je važno da svi današnji potpisnici Sporazuma idu u istom smjeru. Naime, svima je jasno da se određeno područje i njegove vrijednosti ne mogu štititi samo na tom području te da je potrebna cjelovita zaštita“, kazao je župan Dobroslavić.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content