U GKS-u predstavljene knjige Matije Maše Vekić

 

U Galeriji GKS-a Metković održano je predstavljanje dviju knjiga autorice Matije Maše Vekić.

Riječ je o knjigama „Hrvatska kiparica Mila Wod“ i „Alojzija Ulman, kiparica i povjesničarka umjetnosti“, a predstavljanju su nazočile ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč te književnica Ružica Martinović – Vlahović.

Mila Wod bila je prva hrvatska akademska kiparica koja je 1929. postala i prva kiparica autorica javnog spomenika u Hrvatskoj, onoga Stjepanu Radiću u Petrinji. Matija Vekić u knjizi piše o njezinom životnom putu, a predgovor je napisao đakovački nadbiskup dr. Đuro Hranić. Knjiga, između ostaloga, sadrži njene izložbe te značajnija djela, a među kojima je i oltar te krstionica u crkvi sv. Ilije u Metkoviću. Knjiga donosi i dijelove njezina dnevnika, neke njezine tekstove, posjet papi Pavlu VI, susret s poznatim kiparom Augusteom Rodinom u Parizu gdje je pohađala poslijediplomski studij te pjesme koje je pisala na njemačkom jeziku. Osim na izvornom jeziku, pjesme se u knjizi mogu pronaći i na hrvatskom jeziku, a prevela ih je profesorica Svjetlana Bebić. Knjiga sadrži i dio pod nazivom ‘Rekli su o Mili Wod’, u kojem čitatelji mogu pronaći mišljenja nobelovca Ive Andrića, povjesničarke umjetnosti Lilijane Domić, benediktinke s. Skolastike Pirih, fra Gabrijela Jurišića itd.

Kiparica Alojzija Ulman bila je učenica Mile Wod. Knjiga donosi njezin životopis, stručna, znanstvena te likovna djela u različitim dijelovima Hrvatske, regije, Europe i Afrike. Autorica je u knjigu uvrstila i pisma poznate kiparice te, također, dio ‘Rekli su o Alojziji Ulman’, u kojem čitatelji mogu pronaći mišljenja mons. Marina Srakića, sestre Klaudije Đuran, profesorice Helene Kuharić itd.

Autorica je kao dodatak u obje knjige uvrstila i fotografije njihovih djela.

Predstavljanje knjige upotpunio je šansonijer Darko Matičević.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content