Damir Hoyka: „Svatko ima sposobnosti da svijet učini boljim mjestom“

 

Na Ljetnoj sceni GKS-a Metković večeras je predstavljen roman za djecu i mlade ‘Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment’ autora Damira Hoyke.

Nagrađivani hrvatski umjetnik, roman je predstavio kroz interaktivni razgovor s ravnateljicom Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinkom Mijoč, a ulomak iz knjige pročitala je njegova supruga Alenka, glavna urednica magazina Glorija.

Ane Paška_ baner
prica-o-leptirza baner
Kaskader_ baner

Riječ je o prvom romanu planiranoga serijala „Pustolovine Tizi Enili“ koji je namijenjen čitateljima uzrasta od sedam do 18 godina. Glavna junakinja je radoznala desetogodišnja djevojčica Tizi Enili koja pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta, kojem je ‘misija’ omogućiti čovječanstvu napredak i kvalitetniji život. U toj se školi, naprednim edukativnim metodama nastoji otkrivati i razvijati individualne sposobnosti svakog učenika te doskočiti problemima zbog kojih mnogi vrhunski talenti zbog slabe edukacije ne razvijaju svoje pune potencijale. Kako je istaknuo Hoyka, svrha romana je prikazati kako svatko ima sposobnosti da svijet učini boljim mjestom.

„Roman je nastajao još u doba moje edukacije. Kad god nešto radim razmišljam kako to mogu napraviti bolje, brže i efikasnije. Tijekom svoga školovanja, a poslije tijekom školovanja svoje tri kćeri konstantno razmišljam što možemo napraviti da bi još bolje mogli učiti, još kvalitetnije apsorbirati znanja te napraviti edukaciju takvom da djeca trče k njoj i školi, a ne da bježe od nje. Svatko ima sposobnosti da učini svijet boljim. U to sam se uvjerio u životu mnogo puta. Vidim oko sebe ljude i svi su pronašli nešto s čim mogu doprinijeti svijetu. Da su neki od tih talenata bili otkriveni ranije, možda bi oni i prije radili stvari koje bi manifestirale njihovu sposobnost, činili svijet boljim mjestom te tako bili sretniji i zadovoljniji“, kazao je Hoyka.  

Damir Hoyka nagrađivani je hrvatski fotograf s više od 30 godina profesionalnog iskustva. Izlagao je na više od 90 samostalnih i grupnih izložbi, objavio tisuće fotografija, tri fotomonografije, esej o fotografiji „Fotosofia“ i nagrađeni SF roman „Xavia“. Autor je seminara za naprednu fotografiju Fotosofia i fotoportala. Rad mu je fokusiran na područja umjetničke i primijenjene (reklamne) fotografije.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content