Brkata sjenica: po prvi puta zabilježeno gniježđenje treće vrste ptica u tekućoj godini

 

Gnijezdeća sezona ptica u 2021. godini polako ide svom kraju, a u Brkatoj sjenici imaju razloga za veselje jer je po prvi puta zabilježeno gniježđenje treće vrste ptica u tekućoj godini.

Tekst s Facebook stranice Udruge Brkata sjenica prenosimo u cijelosti, uz dozvolu autora Bariše Ilića.

smotra- baner
smotra- baner

“Nakon istraživanja ustanovili smo, za one koji nas nisu pratili, prvo dokazano gniježđenje Male štijoke-Porzana pussila, gniježđenje Ćukavice-Burhinus oedicemnus i nakon istraživanja pronašli gnijezdeći par Kratkoprstog kobca-Accipiter brevipes u Neretvi. U crvenoj knjizi ptica Hrvatske navodi se u procjeni da se gnijezdi do pet parova kratkoprstog kobca u Hrvatskoj,  a koliko nam je poznato, zaposlenici Zavoda za ornitologiju HAZ-u pronašli su jedan gnijezdeći par u okolici Šibenika što znači da je ovo u Neretvi drugi dokazani par na gniježđenju u Hrvatskoj. Na fotografijama u galeriji  nalaze se odrasle ptice i dvije mlade u igri.

Nakon što sam prstenovao dvije ptice, jednu staru i jednu mladu, prije nekoliko godina krenuo sam u istraživanje, a nakon viđanja ptica u vrijeme razmnožavanja već 5 godina, ovo proljeće trud se isplatio. Pronašli smo par i četiri mlade ptice što znači uspješno gniježđenje na naše veselje, a na tugu „kolega“ koji Neretvu smatraju „Divljim zapadom“.  Ali njima na dušu i hvala jer nam daju dodatni poticaj i volju da dokažemo da postoji samo jedna istina, a to je napredak u ptičjem svijetu Neretve.

Želimo istaknuti da Neretva jeste i ostat će raj za ptičji svijet i prirodu, da se moramo svi skupa potruditi da tako i ostane, da svakim danom nastojimo da stanje bude još bolje, da damo svoj doprinos koliko možemo da ovakve vijesti koje sam prije spomenuo budu dokaz volje i želje da se pomogne prirodi jer smo i mi dio prirode i ako takav pogled usadimo našoj djeci siguran je i daljnji napredak.

Ovo smatramo (sigurno gniježđenje ove tri vrste) našim vrlo važnim događajem i doprinosom svijetu ornitologije, pa i uspjehom za lijepu nam Neretvu“, poručuju iz Brkate sjenice.

FOTO I TEKST: Bariša Ilić 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content