Predstavljena zbirka pjesama „Zalazak“ autora Ivana Nadila

 

U Galeriji GKS-a Metković predstavljena je zbirka pjesama ‘Zalazak’ autora Ivana Nadila. Osim autora, o knjizi su govorili ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović, Vatroslav Vugdelija i prof. Zorana Vekić, a uz nazočnost predsjednika Ogranka Matice Hrvatske Metković prof. Božidara Lovrića te dopredsjednika Ogranka Ratka Krstičevića.

Najnovija zbirka Ivana Nadila izašla je iz tiska prije nekoliko mjeseci u izdanju Ogranka Matice Hrvatske u Metkoviću. Podijeljena je u devet dijelova te sadrži ukupno 61 pjesmu. Prvo poglavlje zove se „Svagdanji zapisi“, a u njemu se autor osvrće na prijatelje, ljubav, putovanja, svitanja, vjeru te ostale svakodnevne sitnice koje čine život. U drugom poglavlju „Poruke“, autor šalje poruke zahvale, a treće je posvetio svom prijatelju i uzoru Vladimiru Pavloviću.  Četvrto poglavlje „Božanski dar“  sastoji se od tri pjesme posvećene vinu, a peto pod nazivom „1991“ posvećeno je Domovinskome ratu. Šesto poglavlje čine apokrifni zapisi, a u sedmom, pod nazivom „Zalazak“ autor postavlja vječno pitanje ‘Gdje me sve neće biti?’. Osmo poglavlje zove se „Molitveni zapisi“, a deveto „Ars Poetika“ u kojem se autor pita ‘Tko će mi čitati poslije mene’?.

Tko je ovdje lud- baner
Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

Teme pjesama prate i fotografije samoga autora, a autor naslovne fotografije je Branko Adamek.

Ivan Nadilo rođen je u Blatu na otoku Korčuli 1939., a po zanimanju je geometar. Od 1977. živi i radi u Metkoviću. Prve pjesme objavio je u časopisu „Veritas“ 1986. godine, a kasnije je objavljivao i u časopisima „Republika“ i „Hrvatsko slovo“ te u nekoliko zajedničkih zbornika. Bavi se pisanjem haiku poezije, a osim u domaćim haiku časopisima, povremeno objavljuje i u Japanu. Objavio je i ilustriranu haiku-stihozbirku „Neretva“ tz. Haiga u izdanju Ogranka Matice Hrvatske Metković 2004. godine.

U Hrvatskoj je dobio brojna priznanja i nagrade, a za haiku u Japanu dobitnik je počasnoga priznanja dnevnoga lista „Mainichi haiku Contest“. Na natječaju za neprofesionalne pisce Hrvatskoga sabora kulture plaketu „Mihovil Pavlek Miškina“ – prvu nagradu za ciklus pjesama. Gradsko vijeće Grada Metkovića 2010. godine dodijelilo mu je nagradu „Narona“ za uspjehe u kulturi te doprinos ugledu Grada Metkovića u zemlji i svijetu.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content