Završeno prstenovanje ptica u kampu Brkate sjenice

 

Polovicom kolovoza završeno je prstenovanje stalnim naporom – CES u kampu Brkate sjenice.

Prstenuje se u vrijeme razmnožavanja ptica, a započeto je krajem travnja. Prstenuje se uvijek na istom mjestu, u isti broj mreža u dvanaest izlazaka u pravilnim razmacima od deset dana. Tako se kroz period od više godina (dosada šest) mogu pratiti gnijezdeće populacije ptica koje gnijezde na tom području, koliko mladih se izleže, koliko ih preživi, kolika je stabilnost populacije i još mnogo zanimljivosti vezanih za gnijezdeću populaciju ptica. Ulovljeno je i prstenovano nešto preko 500 ptica, što znači otprilike isti broj kao i dosadašnjih godina.

Back to black_baner
Back to black_baner

„Zadovoljni smo brojem ptica, a i vrstama na gniježđenju na spomenutom lokalitetu. Nakon kratke stanke započeto je i standardno prstenovanje ptica selica koje su već krenule sa selidbom. Najviše za sada imamo trstenjaka, velikog trstenjaka, trstenjaka cvrkutića i trstenjaka rogožara, zatim grmuše, sivu grmušu, grmušu čevrljinku, grmušu pjenicu i crnokapu grmušu. Tu su još vodomari, rusi svračak, svilorepa, žuti voljić, veliki cvrčić, mala štijoka, siva štijoka, riđa štijoka, pčelrice, vijoglav  itd“, poručili su iz Brkate sjenice.

Za sve one koji su zainteresirani za prstenovanje kao promatrači, informacije se mogu dobiti na broj mobitela 0977270424 (Bariša Ilić).

Fotografije i tekst: Bariša Ilić 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content